Германия проучва сключването на тристранно споразумение за газова солидарност с Италия и Швейцария

  • 17 януари 2023 22:34

  • 805
  • 2
Германия проучва сключването на тристранно споразумение за газова солидарност с Италия и Швейцария
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия проучва евентуално сключване на тристранно споразумение за солидарност с Италия и Швейцария, чрез което страните да си предоставят взаимна подкрепа в случай на недостиг на газ, съобщи икономическото министерство в Берлин, цитирано от БТА.

Това е потвърдил снощи в Давос икономическият министър Роберт Хабек след разговари с представители на Федералния съвет (правителството) на Швейцария, съобщи говорител на министерството пред Ройтерс. Споразумението има за цел да защити особено уязвими потребителски групи, каквито са частните домакинства и социални институции в случай на критичен развой на ситуацията с газа, според правителствения представител.

След като Русия намали износа си на газ за най-голямата европейска икономика, Германия вече сключи подобни споразумения с Дания, Чехия и Австрия.

Втори плаващ терминал за регазификация на природен газ заработи в Германия

Въпреки това Берлин се сблъска с трудности да накара европейските партньори да подпишат споразуменията за споделяне на газ, ако се стигне до критичен недостиг, казаха през септември представители на икономическото министерство.

Германски вестник "Велт" посочи като причина за забавянето на преговорите разногласията относно компенсациите, които Берлин ще трябва да заплати на своите компании за износа на количествата газ, които ще осигурят за партньорските страни.

На този фон Норвегия изнася значително повече за Германия, отколкото за която и да е друга страна, като синьото гориво е основният й експортен продукт, съобщи Германо-норвежката търговска камара, позовавайки се на официални данни за норвежкия външнотърговски баланс.

Германия е внесла стоки на стойност около 726 милиарда крони (73,4 милиарда долара) от скандинавската страна през 2022 г. Това представлява удвояване на обема на вноса в сравнение с 2021 г.

Германия вече е най-голямата дестинация за норвежкия износ, посочват експертите на Търговската камара. Само доставките на газ за Германия са били за 621 милиарда крони (62,8 милиарда долара).

Общо износът на Норвегия възлиза на около 2,6 трилиона крони (262,9 милиарда долара) през 2022 г., което е с 87,2 на сто повече в сравнение с 2021 година.

Според данните за външнотърговски баланс на страната основната причина за огромното увеличение на износа е бил природният газ. Като най-големи дестинации за норвежкия износ след Германия се нареждат Великобритания, Франция и Белгия.

Мая Йорданова
805 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:23

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.18 | 04:21

1
Нали вече сте независими от газа бе, ква солидарност ви гони сега.

Добави коментар

Водещи новини