Ваксинация срещу грип започна в аптеките в Румъния

  • 17 януари 2023 15:26

  • 304
  • 1
Ваксинация срещу грип започна в аптеките в Румъния
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ваксинация срещу грип започна в оторизирани аптеки в Букурещ и още 15 окръга на Румъния. Акцията е част от пилотна програма на Министерството на здравеопазването, съобщават от Сдружението на фармацевтите в страната. 

„Необходимостта от прилагане на тази пилотна програма е оправдана, като се има предвид, че нивата на ваксинация в Румъния са ниски, а грипният сезон е по-тежък в сравнение с миналите два“, се казва в прессъобщение на сдружението.

Ваксинирането в аптеките се извършва от фармацевти, които са завършили курсове за следдипломно обучение, организирани от университетите по медицина и фармация в Румъния между ноември и декември 2022 г. Списъкът на аптеките, в които румънците могат да се имунизират срещу грип, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването в раздел “Пациенти/Аптеки”.

Ето за кои симптоми трябва да следим при грип

Хората, които искат да се възползват от пилотната програма, трябва да си запишат час по телефона, да поискат медицинска препоръка от семейния лекар или от друг лекар специалист, ако през предходните години са били ваксинирани поне веднъж срещу сезонен грип, да се явят в записания час с медицинска препоръка в оторизираната аптека и да закупят противогрипна ваксина, за да им бъде поставена.

Константин Тодоров
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 16:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини