Вотът за президент на Чехия започна на фона на страхове от кибератаки

  • 13 януари 2023 16:53

  • 258
  • 0
Вотът за президент на Чехия започна на фона на страхове от кибератаки
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Чехия днес бе дадено началото на двудневните президентски избори, като един от претендентите изрази опасения, че гласуването вече е било засегнато от кибератака, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според проучванията на общественото мнение се очертава оспорвана надпревара между милиардера популист Андрей Бабиш, който е бивш премиер на страната, генерала от запаса Петър Павел и преподавателката по икономика Дануше Нерудова.

Павел се оплака, че достъпът до сайтовете, свързани с неговата кампания, е затруднен.

"Очевидно руските хакери не желаят през днешния ключов ден гласоподавателите да имат достъп до сайтовете ми", обяви 61-годишният бивш председател на Военния комитет на НАТО.

Избирателните секции отвориха в 14:00 ч. местно време (15:00 ч. българско време) и ще затворят довечера в 22:00 ч. Утре хората ще може да гласуват от 8:00 ч. до 14:00 ч. Резултатите се очакват в събота вечерта. Право на глас имат около 8,3 милиона чехи.

Ако никой от избраните кандидати не получи абсолютно мнозинство, след две седмици ще се произведе втори тур на изборите.

Правомощията на чешкия президент включват назначаването на конституционни съдии и еднократно налагане на вето на приети от парламента закони.

В последния телевизионен дебат, който се проведе снощи, тримата фаворити си размениха остри реплики. Бабиш, който беше начело на правителството от 2017 до 2021 г., се опита да представи Павел и Нерудова като неопитни в политиката.

Бившият премиер на свой ред беше обвинен, че по време на управлението му е царял хаос заради лош отговор на кризата с коронавируса.

В предизборната кампания като цяло доминираха теми като личностните качества на кандидатите, високата инфлация и войната в Украйна.

Вторият мандат на президента Милош Земан изтича в началото на март. По конституция той няма право да се кандидатира за трети.

Чехия избира нов президент

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини