Испания с инфлация от 5,7 на сто през декември, сочат окончателни данни

  • 13 януари 2023 15:53

  • 276
  • 0
Испания с инфлация от 5,7 на сто през декември, сочат окончателни данни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Испанската инфлация е достигнала 5,7 на сто на годишна основа през декември или 0,1 пункта под първоначално обявеното благодарение на нов спад в цените на горивата. Това се посочва в окончателните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

Тази цифра е с 1,1 пункта под ноемврийската прогноза (6,8 на сто) и с 1,6 пункта под нивото през октомври (7,3 на сто), според Националния статистически институт (INE).

Данните потвърждават нетното забавяне на инфлацията спрямо достигнатия през юли пик от 10,8 на сто, което бе своеобразен рекорд откакто започва да се води тази стратегическа статистика преди 38 години.

Според института тази динамика се обяснява основно със спада в цените на горивата, които са се понижили с 11,4 на сто на месечна основа, и на самолетните билети, намалели с 5,1 на сто спрямо ноември.

За сметка на това цените на хранителните стоки отново са се повишили (+1,6 на сто на месечна основа), задвижвани от млечните продукти (+3,7 на сто), зеленчуците (+2 на сто) и месните продукти (+1,3 на сто).

"Това, което изглежда ясно, е, че инфлацията е намаляла много бързо, с пет пункта за пет месеца от пика през юли", изрази задоволството си испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария по държавното радио Ере Ене Е.

С тази цифра Испания "е приключила годината с по-нисък от средния за еврозоната и ЕС показател и трябва да продължим по този път и през 2023 година", добави тя. 

Промишленото производство в Испания се свива през ноември 

Единственият отрицателен момент е, че основната инфлация, която не отчита някои цени като тези на енергията – се е повишила с 0,7 пункта до 7 на сто на годишна основа заради скока в цените на хранителните стоки. 

"Надяваме се тази цифра също да започне да се понижава благодарение на предприетите неотдавна от изпълнителната власт мерки за овладяване на скока на цените на храните", подчерта Надя Калвиньо.

Социалистическото правителство на Педро Санчес обяви в края на декември отмяната на ДДС върху хранителните стоки от първа необходимост в рамките на нов пакет помощи за данъкоплатците в размер на 10 милиарда евро.

С тях общата стойност на предприетите тази година от правителството мерки за подпомагане на испанците с оглед на високата инфлация, става 45 милиарда евро по данни на изпълнителната власт, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини