Норвегия ще поднови своя запас от боеприпаси

  • 13 януари 2023 13:46

  • 341
  • 0
Норвегия ще поднови своя запас от боеприпаси
© Getty Images (архив)

Норвегия – членка на НАТО, граничеща с Русия - ще поднови своя запас от боеприпаси, като поръча артилерийски снаряди за близо 2,6 милиарда крони (243 милиона евро), съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Норвежкото министерство на отбраната сключи споразумение за това с националния производител на боеприпаси "Намо", който благодарение на този "най-голям договор", сключван някога от групировката, ще може да увеличи производствените си мощности.

Има нова геополитическа ситуация, има война в Европа и бе вдигнато нивото на тревога. Това поражда нужда от повече военни материали, включително боеприпаси, тъй като Норвегия и другите страни трябва да попълнят собствените си запас и тъй като Украйна има значителна нужда от военни материали, заяви на пресконференция министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Скандинавската страна, която споделя 98-километрова граница с Русия, е предоставила на Украйна различни видове военно оборудване, включително артилерия и боеприпаси, за да се брани от руските нашественици, отбелязва БТА.

Норвегия затваря границите и пристанищата си за руски стоки

Поръчката, анонсирана днес, ще включва неопределено количество снаряди за далекобойна артилерия (с обсег над 40 км), разработени от "Намо".

Това ни дава възможност да увеличим производствения си капацитет и достатъчна видимост, за да направил поръчки на доставчиците си с цел да гарантираме собствените си бъдещи доставки, отбеляза директорът на компанията Мортен Брандцег.

С персонал от над 2700 души "Намо" е съвместна собственост на норвежката държава и на финландската компания "Патрия". От своя страна последната се контролира до 50,1 на сто от финландската държава, а дял от 49,9 процента в нея държи норвежката "Конгсберг групен".

Последвайте канала на

Владимир Василев
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини