Саркофагът на Рамзес Втори ще бъде изложен във Франция за първи път от 1976 г.

  • 13 януари 2023 12:19

  • 289
  • 0
Саркофагът на Рамзес Втори ще бъде изложен във Франция за първи път от 1976 г.
©
Слушай новината Слушай новината

Франция е единствената европейска страна, в която ще бъде изложен саркофагът на египетския фараон Рамзес Втори, съобщават АФП и ТАСС.

Това ще стане в рамките на световната обиколка на изложбата "Рамзес и златото на фараоните".

Експозицията, организирана от американската компания "Уърлд херитидж ексибишън"  (World Heritage Exhibitions), вече е показвана в Хюстън и Бостън, а сега е в Сан Франциско. След това ще бъде показана и в Сидни. 

Изложбата "Рамзес и златото на фараоните" ще бъде отворена за широката публика в центъра "Ла Вилет" в северната част на Париж от 7 април до 6 септември. 

Представени ще бъдат над 180 експоната: мумии на животни, статуи, саркофази, ритуални маски, луксозни бижута и амулети. Организаторите се надяват да повторят успеха на изложбата "Тутанкамон, съкровището на фараоните", която беше посетена от 1,4 милиона души през 2019 г. и се превърна в най-популярната изложба в историята на Франция.

За първи път саркофагът на фараона е донесен в Париж заедно с мумията през 1976 г. за изложба в Гран пале на брега на Сена. Тогава "приемът" е бил достоен за държавeн глава.

Откриха уникална гробница на пълководец в Египет

Френски специалисти участват и в реставрацията на саркофага и мумията, които бяха увредени от паразити и бактерии.

Този път обаче парижани и гостите на френската столица ще могат да видят само саркофага. Мумията на фараона се смята за твърде ценна и затова транспортирането й е забранено. Съхранява се в Националния музей на египетската цивилизация в Кайро.

Фараонът Рамзес Втори е един от най-известните владетели на Древен Египет, като при него страната достига своя връх. По време на управлението му, продължило повече от шест десетилетия, са отбелязани постиженията в развитието на астрономията и философията, издигнати са стотици дворцови храмове.

Калина Христова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини