Риши Сунак: Стачките на здравните служители във Великобритания са ужасяващи за пациентите

  • 11 януари 2023 17:31

  • 647
  • 1
Риши Сунак: Стачките на здравните служители във Великобритания са ужасяващи за пациентите
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Втори ден хиляди британски медицински сестри и здравни екипи, работещи в линейки, са в стачка заради ниско заплащане и за момента се отзовават само на най-спешните случаи.

Първата им стачка беше през декември, а още стачни действия са планирани по-късно през януари. Работещи в много отрасли в Обединеното кралство, включително здравеопазване, пощенски услуги и жп транспорт, през последните месеци стачкуват заради инфлацията.

Журналисти и депутати от опозицията многократно питаха премиера на Великобритания Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, дали използва Националната здравна служба (НЗС) или частни здравни услуги, които се отзовават по-бързо. След като дълго не казваше дали е използвал услугите на НЗС, която в момента е в критично състояние, днес Сунак призна, че в миналото е получавал частно лечение.

Какво е състоянието на спешната помощ във Великобритания?

Някои критици твърдят, че Сунак  - един от най-богатите политици в историята на страната, не е наясно, че работниците се нуждаят от по-високо заплащане заради инфлацията. Те се усъмниха също дали премиерът е в състояние да разбере проблемите на Националната здравна служба, ако той и семейството му не ползват нейните услуги.

По време на седмична сесия на парламентарен контрол с въпроси към министър-председателя Сунак каза, че личният му лекар е от НЗС, а в миналото е използвал и частни услуги. Той допълни, че е горд, че е от семейство, което използва държавното здравеопазване и затова твърдо се застъпва да го защити с повече инвестиции, лекари и медицински сестри, както и с ясен план за скъсяване на списъка на чакащите.

„Ужасно е, че хората не знаят дали когато звъннат на „999“ (официален номер за спешни случаи във Великобритания) ще получат лечението, от което се нуждаят“, заяви още премиерът, предаде БТА.

По-рано министърът на здравеопазването Стив Баркли каза, че стачките на работещите в линейките са достойни за съжаление и въпреки че в момента работниците се отзовават само на най-сериозните случаи, той не се притеснява за въздействието им върху сигурността на пациентите.

Мая Йорданова
647 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2023.01.11 | 18:43

1
Така става ,като си сложиш циг@нин за пемиер ,ние имахме един.......

Добави коментар

Водещи новини