Рим: Болсонаро не е кандидатствал за италианско гражданство

  • 10 януари 2023 18:38

  • 803
  • 0
Рим: Болсонаро не е кандидатствал за италианско гражданство
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро не е искал италианско гражданство и вероятно не би получил такова, ако беше кандидатствал за него, заявиха днес италианските власти, цитирани от Ройтерс.

Новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, който е представител на левицата, встъпи в длъжност на 1 януари, след като победи Болсонаро на миналогодишните президентски избори. В неделя привърженици на Болсонаро атакуваха сградите на ключови държавни институции в столицата Бразилия. Лула да Силва се зарече да изправи пред правосъдието отговорните за насилието през уикенда.

Болсонаро замина за САЩ в края на миналата година, 48 часа преди да изтече президентският му мандат. В Бразилия срещу него върви разследване по най-малко четири наказателни производства и бразилски медии съобщиха, че той е кандидатствал за италианско гражданство.

Италианският външен министър Антонио Таяни обаче опроверга тази информация.

"Той не е искал гражданство и не мисля, че би могъл да получи такова, ако питате мен", каза Таяни по италианското радио.

Жаир Болсонаро е хоспитализиран

Съгласно италианското законодателство гражданство може да искат хора, които могат да докажат, че имат предци италианци, независимо колко поколения делят кандидата от неговия италиански прародител. В рамките на процеса по кандидатстване обаче се взема предвид и криминалното досие на кандидата.

Прадядото на Болсонаро е роден в Ангуилара, Североизточна Италия, което означава, че Болсонаро и потомците му имат право да кандидатстват.

Италианското външно министерство потвърди, че двама от синовете на Болсонаро, Едуардо и Флавио, са подали документи за италианско гражданство през 2020 г. Молбите им още се разглеждат от италианските власти. Този вид молби се разглеждат от италианските дипломатически представителства, които се очакват да се произнесат по тях в срок от 24 месеца, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

 

Константин Тодоров
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини