Промишленото производство във Франция през ноември расте, а във Финландия и Швеция спада

  • 10 януари 2023 18:19

  • 806
  • 0
Промишленото производство във Франция през ноември расте, а във Финландия и Швеция спада
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Промишленото производство във Франция през ноември е нараснало с по-бърз темп от очакваното след края на стачките в петролните рафинерии и връщането на индустрията към нормална работа, сочат официални данни, цитирани от БТА.

Спрямо октомври ръстът в промишлеността е 2 на сто. Очакванията бяха за ръст на производството от 0,8 на сто. През октомври е бил регистриран спад от 2,5 на сто.

По сектори се наблюдава както растеж, така и спад. При производството на машини и промишлено оборудване ръстът е от 5,3 на сто, докато минната промишленост, енергетиката и водоснабдяването спадат с 0,6 на сто. Спадът при строителството е от 1,2 на сто.

Спад в производството на електроенергия у нас

По-зле изглежда положението в някои северни държави. И Финландия, и Швеция днес отчетоха спад на промишленото си производство за ноември.

Финландия отчете спад за втори пореден месец през ноември, най-вече заради спад на търсеното. Промишленото производство се е свило с 3,1 на сто след спад от 0,2 на сто през октомври. Най-сериозен е спадът в минната индустрия - 26,7 на сто, а производството на ток, газ, пара и отопление се свива със 7 на сто.

През ноември шведската икономика се е свила, след като през предходните две месеца бележи растеж, най-вече заради спад на промишленото производство и някои от основните сектори на услугите, сочат данни от официалната статистика.

Спадът за ноември е 0,5 на сто спрямо растеж от 0,7 на сто през октомври. На годишна база спадът през ноември е 0,7 на сто спрямо 2 на сто през октомври.

Промишленото производство през ноември спада с 0,5 на сто на годишна база спрямо ръст от 3,4 на сто през октомври. Това е първият спад от юли.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини