Британското правителство ще актуализира списъка на страните, чиито условия за смяна на пола отговарят на изискванията, прилагани в UK

  • 09 януари 2023 14:59

  • 391
  • 1
Британското правителство ще актуализира списъка на страните, чиито условия за смяна на пола отговарят на изискванията, прилагани в UK
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британското правителство ще актуализира списъка на страните, чиито условия за смяна на пола отговарят на изискванията, прилагани в Обединеното кралство. Списъкът се преразглежда, за да се гарантира, че държавите, които имат по-малко строг регламент за промяна на юридическия пол, ще бъдат извадени от него. България е в списъка на страните, които имат строги изисквания, съобщава БТА.

 Хората  от държави и територии, които не са в списъка на одобрените, трябва да кандидатстват за сертификат от Обединеното кралство, за да може техният пол да бъде юридически признат тук. Списъкът беше последно актуализиран през 2011 г., когато Черна гора и Латвия бяха премахнати от  одобрените страни.

Емили ще съди България в Страсбург, за да стане жена по документи

Тази тема се повдига отново, след като в Шотландия влизат в сила промените в закона за равенството на половете, който създава условия за по-лесна промяна на пола. Транссексуалните шотландци ще трябва да кандидатстват за сертификат за признаване на пола в Обединеното кралство, за да бъдат признати извън Шотландия според промените, които ще бъдат направени от правителството.

Те имат за цел да се преборят със страховете, че новият законопроект може да доведе до „джендър туризъм“,  за да се заобиколят по-строгите правила в останалата част на Обединеното кралство. Новият закон  позволява  да се сменя законния пол без медицинска диагноза за полова дисфория само за три месеца. Той намалява минималната възраст, на която може да се кандидатства за смяна на пола, от 18 на 16 години. 

Шотландия ще бъде добавена към списъка на страните, които нямат строг регламент за смяна на пола, ако шотландското правителство не измени законодателството и не изисква медицинска диагноза на полова дисфория.

Правителствени източници заявиха, че прегледът на списъка ще бъде извършен, преди да бъдат предприети действия за блокиране на законопроекта за признаването на пола в Шотландия. 

Вчера “Сънди Таймс” съобщи, че британският премиер Риши Сунак има желанието да предприеме директни действия, вместо да отнесе въпроса до Върховния съд. Благотворителната организация "Стонуол" призова правителството да не се намесва, като предупреди, че това ще навреди на репутацията на Обединеното кралство и ще подкопае отношенията с шотландското правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.09 | 15:44

1
Предлагам всички в UK да си сменят пола и да мирясат докато ги шибат негри.

Добави коментар

Водещи новини