Швеция поставя въпроса за разширяването на Шенген в дневния ред на ЕС

  • 09 януари 2023 13:14

  • 702
  • 0
Швеция поставя въпроса за разширяването на Шенген в дневния ред на ЕС
© getty images

Шведското председателство на Съвета на ЕС ще постави отново въпроса за разширяването на Шенген в дневния ред, ако отпаднат възраженията на Хага и Виена. Това съобщи постоянният представител на Швеция към европейските институции посланик Ларс Даниелсон на пресконференция по повод работата на председателството до 1 юли.

Винаги сме подкрепяли разширяванетго на Шенген. Ще продължим да подкрепяме присъединяването на България и Румъния. Необходими са интензивни консултации как да продължим напред, включително с държавите, които заявиха, че имат проблем с този процес, добави посланикът.

По неговите думи провалът на решението преди месец се е дължал на причини, които не са пряко свързани с европейските теми или с нещо, което председателството може да направи.

Според него засега не може да се каже кога ще има напредък.

Колкото по-рано, толкова по-добре, но въпросът няма да бъде върнат в дневния ред, преди да има възможност за одобрение. Ще направим опит преди края на председателството, но не зависи от нас. Ще се опитаме да постигнем решение, поясни посланикът.

Той изрази очакване ЕС да продължи подкрепата за Украйна, както и да бъдат приети нови санкции срещу Москва, без да посочва срок. По неговите думи става все по-трудно одобряването на още мерки срещу Русия. Според Даниелсон близките цели са налагането на таван на цената на внасяния от ЕС петрол и удължаването на вече наложените санкции.

Лагард: Влизането на Хърватия в еврозоната показва, че еврото е привлекателна валута

Даниелсон заяви, че вероятно догодина може да се очаква напредък по въпроса за миграцията. Според него ЕС и сега има възможности за действие, но те не се използват достатъчно.

По неговите думи не може да се очаква скоро напредък в замразените преговори за членство на Турция в ЕС.

Посланикът добави, че има готовност за по-нататъшни мерки срещу Иран заради вътрешните репресии в страната и заради помощта, оказвана от Техеран за Москва във войната в Украйна.

Виолета Симеонова
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини