Мицотакис: Гърция доказа, че е сила на мира, но и сила на самочувствието

  • 06 януари 2023 16:03

  • 311
  • 0
Мицотакис: Гърция доказа, че е сила на мира, но и сила на самочувствието
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

На Богоявление гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. направи изключително символично посещение на остров Гавдос - най-южния гръцки остров. Мицотакис е първият министър-председател, който посещава острова след Костас Симитис през 1996 г., и едва вторият в историята, който прави такова посещение. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, съобщавайки за двойното послание, отправено от Мицотакис.

„Първото послание се отнася до ангажимента на нашето правителство да подкрепя всички отдалечени райони на страната ни“, подчерта той.

Второто послание е по-широко, заяви Мицотакис: „Искам да повторя тук, от Гавдос, че Гърция не приема предложения как да упражнява суверенитета и суверенните си права. Доказахме, че сме мирна сила, но в същото време ние също сме самоуверена сила. Знаем, че въз основа на международното право можем да разрешим всякакви наши различия по мирен начин. Доказахме го и чрез делимитиране на изключителната икономическа зона с Египет и Италия. Знаем също, че това е пътят, който трябва да предприемем, за да разрешим всички други различия, които имаме с нашите съседи."

Мицотакис: Гърция и Кипър са стълбове на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие

Константин Тодоров
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини