Прогнозират спад на цените на недвижимите имоти в Австрия

  • 05 януари 2023 13:18

  • 448
  • 0
Прогнозират спад на цените на недвижимите имоти в Австрия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Високата инфлация е една от причините са намаления интерес за придобиване на недвижими имоти. Трудностите във финансирането, изпитвани преди всичко от от средната класа австрийци, ще промени пазара за недвижими имоти, прогнозират 600 анкетирани експерти от "Ремакс", съобщава ежедневникът "Курир". Това ще промени значително редица параметри в сравнение с 2022 година. Според тях търсенето ще спадне с 11,2 процента в сравнение с 2022 година, като същевременно предлагането ще се увеличи със 7,6 процента. Това не е причина за безпокойство, тъй като през последните две години разликата между търсене и предлагане беше голяма, коментират експертите.

Според прогнозата цените също ще тръгнат надолу. Специалистите очакват спад за цялата страна и всички видове недвижими имоти от средно 6,8 процента, който се колебае в зависимост от региона и вида недвижим имот. Ценовата тенденция при жилищните имоти за първи път е към понижение от 2015 година до днес.

При тях най-силен е спадът на търсенето в средния ценови сегмент – 9,9 процента, докато във високия ценови сегмент той е 9,5 процента. Най-нисък е спадът в ниския ценови сегмент – 4,6 процента. Предвижда се спад от 3,4 процента и в търсенето и на особено луксозни жилища.

Друга е тенденцията при наемните жилищни обекти. Интересът в този сегмент нараства, особено за жилища в централните градски райони и  в крайградските райони. Изводът на специалистите от Ремакс е, че тези тенденции ще повишат отново интереса към закупуване на жилища като инвестиция.

Ще паднат ли цените на имотите през 2023 г.?

Инфлацията в Австрия, макар и намаляваща, се е задържала в последното тримесечие на 2022 г. на високо равнище, става ясно от съобщение на статистическата служба на страната "Статистик Аустрия".  През декември тя е била 10,2 процента на годишна база, през ноември – 10,6 процента, а през октомври 11 процента спрямо същия месец на 2021 г.. Според директора на Статистик Аустрия Тобиас Томас основната причина за спада през декември е действието на "спирачката на цената на тока", задействана през последния месец на годината.

Последвайте канала на

Калина Христова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини