Милиони евро за бизнеса в Кипър

  • 05 януари 2023 10:54

  • 241
  • 0
Милиони евро за бизнеса в Кипър
©
Слушай новината Слушай новината

Програми, чрез които за домакинствата и бизнеса в Кипър ще бъдат отпуснати субсидии за над 48 млн. евро, ще бъдат реализирани или обявени през първото тримесечие на новата година, съобщи правителственият говорител Мариос Пелеканос. Те са част от националния план „Кипър – утре“ и са насочени към постигането на приоритетните му цели за зелен и цифров преход.

Над 13 млн. евро ще бъдат предоставени като стимули за прилагане на модел на кръгова икономика в малки и средни предприятия, а за цифровото обновяване на компании са предвидени 10 млн. евро.

Планът за субсидиране на домакинствата в Кипър за инсталиране или подмяна на соларни бойлери в жилищата им е на стойност 1 млн. евро.

Сред големите програми за субсидии, чието изпълнение ще продължи през тази година, е отпускането на безвъзмездна помощ от 70 млн. евро за инсталирането на домашни фотоволтаични системи и топлоизолация на покрива. Планът за енергийна ефективност на фирми и други организации е с бюджет от 40 млн. евро.

Заради повишените разходи от енергийната криза и прекъсването на веригите за доставки, се предвижда да бъде увеличен размерът на субсидията в проектите – от 60% тя ще нарастне до 70%, казаха от финансовото министерство.

Президентът Никос Анастасиадис определи плана „Кипър – утре“, който е на стойност над 4 млрд. евро, като „наследството“, което оставя неговото правителство.

Кипър отчита: Благоприятна и много важна година за развитието на туризма

Последвайте канала на

241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини