Испания отчита положителни тенденции в пазара на труда

  • 04 януари 2023 08:35

  • 343
  • 0
Испания отчита положителни тенденции в пазара на труда
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испания регистрира положителни тенденции на пазара на труда за изминалата година. Броят на безработните е достигнал най-ниското си ниво от 2007 година.

В Испания отчитат, че процесът на възстановяване след икономическите трусове на пандемията по отношение на пазара на труда е устоял и на конюнктурата на несигурност, предизвикана от войната в Украйна.

В 47-милионната страна броят на безработните е намалял за миналата година с близо 270 хиляди души до 2 милиона и 800 хиляди. 

Експертите отбелязват, че годината е започнала с ръст на безработицата заради приключването на срочните договори, свързани с кампаниите за Коледа и Нова година.

От април обаче се наблюдава увеличаване на новите работни места и броят на заетите е надхвърлил 20 милиона души, а на безработните е спаднал под три милиона за първи път след икономическия срив от 2008-а.

През следващите месеци, въпреки инфлацията и енергийната криза, засегнала цяла Европа, тази тенденция продължава и през декември са  регистрирани над 12 хиляди нови служители.

Данните за тази година все пак са далеч от числата за рекордната 2021-а, когато са наети 780 хиляди души.

Десислава Станева
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини