Инфлацията в Испания през декември се забавя за пети пореден месец

  • 30 декември 2022 14:55

  • 308
  • 1
Инфлацията в Испания през декември се забавя за пети пореден месец
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията на потребителските цени в Испания през декември се забавя за пети пореден месец до най-ниското си ниво от 13 месеца насам под влиянието на по-ниския растеж на цените на електричеството и горивата, сочат предварителните данни на националната статистическа служба, цитирани от ДПА.

На годишна база цените през декември се покачват с 5,8 на сто спрямо 6,8 на сто през ноември. Това е и най-ниският ръст от ноември 2021 г., когато цените са се покачили с 5,5 на сто на годишна база.

Пикът на инфлацията в Испания беше регистриран през юли - 10,8 на сто на годишна база, посочва Франс прес.

Испания премахва ДДС върху основните хранителни продукти

Като се изключи енергията и непреработените храни инфлацията през декември възлиза на 6,9 на сто спрямо 6,3 на сто през ноември.

На месечна основа през декември цените са се покачили с 0,3 на сто спрямо ноември, когато спаднаха с 0,1 на сто спрямо октомври, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ZIg HAIL MEIn HERR

2022.12.30 | 15:12

1
☞⚡Бългaроубиецa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния⚡: tiny.cc/c39tuz ☞⚡Зaдaвa ce cъc cтpaшнa cилa нoщтa на дългитe koлoвe!⚡: tiny.cc/woozuz ☞⚡Cмъpтният вpаг нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo трябва да бъде НАБУЧЕН НA-KOЛ!⚡: tiny.cc/toozuz tiny.cc/deazuz

Добави коментар

Водещи новини