Митрополитът на Пафос Георгий е новият глава на Кипърската православна църква

  • 24 декември 2022 14:21

  • 524
  • 5
Митрополитът на Пафос Георгий е новият глава на Кипърската православна църква
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кипърската православна църква (КПЦ) избра днес митрополита на Пафос Георгий за свой нов водач след смъртта миналия месец на предишния архиепископ Хризостом II, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

73-годишният духовник получи девет гласа в 16-членния Свети синод, най-висшия орган за вземане на решения в КПЦ.  Четири гласа получи неговият основен конкурент - митрополитът на Лимасол Атанасий. Една от бюлетините не е била попълнена.

Решението на Светия синод на КПЦ бе предхождано от гласуване измежду всички православни християни на острова на 18 декември. При това гласуване Атанасий събра най-много гласове, следван от Георгий и митрополита на Тамасос Исая.

Митрополитите на Пафос, Лимасол и Тамасос са кандидатите за архиепископския престол в Кипър

Съгласно устава на КПЦ първо се провежда светско гласуване за избор на първите трима претенденти за поста, а след това Светият синод провежда тайно гласуване за избор на новия архиепископ.

Георгий беше определян като фаворит за спечелване на вота на Синода въпреки победата на Атанасий при всенародното гласуване, заради, както някои медии отбелязаха, вътрешните отношения на лоялност и динамиката в Синода.

Преди гласуването в Синода Атанасий каза, че волята на народа трябва да се уважава, но че ще приеме всеки резултат „с мир и любов“, като призова поддръжниците си да демонстрират „уважение“.

 Обявяването на избора на Георгий бе посрещнато с викове „Наистина достоен“ от събралите се негови привърженици в Никозия.

"Благодаря преди всичко на Господ, който допусна днешния избор, на членовете на Синода, които ме избраха, и на хората, които ме избраха да бъда сред тримата претенденти", каза Георгий, след като беше избран.

Сред първите, които поздравиха Георгий, беше президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който заяви, че новият архиепископ ще продължи „великото духовно дело на Кипърската църква в полза на нейното паство“.

Георгий е считан за лидер с твърда ръка. Той е заемал поста секретар на Синода, придържайки се към позициите на своя предшественик по отношение на етническото разделение на острова, както и по отношение на подкрепата на КПЦ за независимостта на Украинската православна църква от Московския патриарх.

Георгий е учил химия и теология в Гърция и по-късно в Обединеното кралство, преди да се издигне в редиците на църквата и да бъде избран за митрополит на Пафос през 2006 г. Според биографията му той е спечелил решение на Европейския съд за правата на човека срещу Турция за нарушаване на човешките му права след арест и малтретиране от турските власти по време на протест през 1989 г. срещу разделянето на острова.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която остава непризната от международната общност с изключение на Турция.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
524 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.24 | 21:46

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
☮️❤️Змeй Aнгeлoxyйний oт Бaндитckа Bиeнa❤️☮️

2022.12.24 | 22:42

4
☞✋Пayлa ГPOЗНA cи kът ГЪЗ, oтивaй нa ceлo дa глeдaш kokoшkи!✈️ ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = ✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka = ✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz ☞⚡XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, XYЙ, XYЙ!⚡: tiny.cc/hv11vz
PaulaFox

2022.12.24 | 14:45

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
☮️❤️Змeй Aнгeлoxyйний oт Бaндитckа Bиeнa❤️☮️

2022.12.24 | 18:57

2
☞✋Пayлa ГPOЗНA cи kът ГЪЗ, oтивaй нa ceлo дa пaceш пaтkитe!✈️ ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = ✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka = ✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz ☞⚡XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, XYЙ, XYЙ!⚡: tiny.cc/hv11vz

Добави коментар

Водещи новини