Гърция удвоява субсидиите за електричество през януари

  • 23 декември 2022 13:54

  • 263
  • 1
Гърция удвоява субсидиите за електричество през януари
© Novini.bg/ Canva

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас обяви днес новите субсидии за електричество, които са в размер на 840 млн. евро за януари, за да продължи подпомагането на домакинствата и бизнеса за справяне с високите цени на тока, пише вестник "Катимерини".

Общата сума на субсидията за електричество за домакинствата и предприятията възлиза на 840 млн. евро, двойно повече от отпуснатите през декември.

Скъпият ток затваря кварталните фурни в Гърция

По-голямата част идва от облагането на свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия, както и на електроснабдителните компании.

Субсидията е без подоходен критерий и не зависи от доставчика. Тя ще бъде 330 евро за месечно потребление до 500 киловатчаса, като в тази категория влизат 9 от 10 домакинства в Гърция. По този начин се компенсира почти 90 процента от увеличението, обяви Скрекас.

Уязвимите домакинства, които са включени към социалната битова тарифа, ще получат 378 евро на мегаватчас, като по този начин държавата поема 100 процента от увеличението за тях.

За домакинствата на природен газ ще бъде отпусната субсидия от 20 евро на термален мегаватчас. Това засяга 700 хил. домакинства, независимо от размера на жилището и дохода.

Радина Лазарова
263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гошо

2022.12.23 | 14:31

1
Ми ние,след толкова завъртяни кранове от Къро тъпото,няма ли да вземем някоя субсидия или Асен очите ги пребра

Добави коментар

Водещи новини