ЕС очаква до следващото лято да бъдат подписани първите договори за общи доставки на газ

  • 20 декември 2022 17:34

  • 1145
  • 1
ЕС очаква до следващото лято да бъдат подписани първите договори за общи доставки на газ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи, че до следващото лято се очаква да бъдат подписани първите договори за общи доставки на газ в ЕС. Той добави, че предстои изграждането на нова европейска система за подаване на заявки за снабдяване с газ, предаде БТА.

По неговите думи тази година ЕС е успял да намали чувствително дела на Русия от общия внос и е напът да постигне целта за ограничаване с 15 на сто на потреблението. Подготовката за следващата зима започва днес, догодина ще има нови предизвикателства, може да изпитаме недостиг от 30 милиарда кубически метра газ, заяви Шефчович. По неговите думи общите поръчки биха помогнали подобен недостиг да бъде избегнат.

Има политическа воля, както и желание на газовата индустрия да участва. Всяко забавяне ще бъде скъпо. В общото договаряне може да участват всички държави от ЕС, както и дружества, независимо от техния мащаб, поясни той. Според Шефчович е необходимо държавите от ЕС да съгласуват дипломатическите действия, свързани с основните енергийни доставчици. Когато говорим с един глас, наистина можем да подобрим позицията си в преговорите, обобщи Шефчович.

Енергийните министри на ЕС сигнализират за промяна на споразумението за ценовия таван на газа

През януари се очаква държавите от ЕС да определят изпълнител за изграждането на новата информационна система за заявките за необходимите количества газ. Напролет се предвиждат първите търгове, а до лятото се очаква първата обща покупка на газ, включително с дългосрочни договори, отбеляза Шефчович.

Константин Тодоров
1145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.20 | 18:33

1
рашата загуби най-големия си и доходоносен пазар без никакви изгледи да проима заместител. много ходов очка.

Добави коментар

Водещи новини