ЕК изрази увереност в независимостта на белгийското разследване по обвиненията в корупция в ЕП

  • 20 декември 2022 14:13

  • 446
  • 0
ЕК изрази увереност в независимостта на белгийското разследване по обвиненията в корупция в ЕП
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия изрази днес увереност в независимостта на белгийското разследване по обвиненията в корупция в Европейския парламент, в които са замесени евродепутати и техни сътрудници, предаде БТА. 

Въпросът е много сериозен, трябва да се разследва и изясни, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Има нужда от яснота какво се е случило, кой е участвал, кой е корумпирал и кой е бил корумпиран, добави той.

Белгийските власти извършват разследването, то не е приключило. Когато приключи, ще имаме резултати и присъди, тогава можем да коментираме и да предприемем необходимите действия. Силно вярваме във върховенството на закона, имаме пълно доверие на белгийската правосъдна система и в нейната независимост, допълни говорителят.

Обискираха ЕП заради подозрения в корупция

Той отбеляза, че според ЕК Катар е предприел промени в областта на трудовото законодателство и е постигнал напредък. Винаги сме отбелязвали, че остава още какво да се подобри в условията за работа и живот на работниците, затова сме призовавали катарските власти да им осигурят по-добър достъп до правосъдие и изплащане на възнагражденията. Постоянно поставяме тези въпроси, включително в областта на човешките права, заяви говорителят.

По неговите думи процедурата за избор на нов представител на ЕС в страните от Персийския залив продължава. Говорителят направи това уточнение по повод медийните информации, че бившият гръцки еврокомисар Димитрис Аврамопулос е сред кандидатите, но е бил и част от неправителствената организация, заела централно място в белгийското разследване по съмнения за корупция в ЕП в полза на Катар и Мароко.

Константин Тодоров
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини