ЕК иска санкции за дружества при трафик на хора

  • 19 декември 2022 16:11

  • 224
  • 0
ЕК иска санкции за дружества при трафик на хора
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия предложи да се засилят правилата за предотвратяване и борба с трафика на хора. Те ще осигурят на правоприлагащите и съдебните органи по-силни инструменти за разследване и наказателно преследване на новите форми на експлоатация, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Това, например, може да се постигне, като се гарантира, че съзнателното използване на услугите, предоставяни от жертви на трафик, представлява престъпление.

В предложението на Комисията се предлагат задължителни санкции срещу дружества за престъпления, свързани с трафик на хора, а не само срещу физически лица.

Освен това с предложението се цели подобряване на процедурите за ранно идентифициране и подкрепа за жертвите в държавите членки, по-специално чрез създаването на европейски механизъм за насочване.

Всяка година над 7000 души стават жертва на трафик на хора в ЕС. Този брой вероятно е много по-висок, тъй като много жертви остават неразкрити.

Над 7000 годишно са жертвите от трафика на хора в ЕС

Годишните разходи, свързани с трафика на хора в ЕС, достигат 2,7 милиарда евро. По-голямата част от жертвите са жени и момичета, но делът на жертвите от мъжки пол също нараства, особено що се отнася до експлоатацията на труда.

Цветелина Кирилова
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини