Европейската комисия е на крачка от налагането на тежка глоба на "Мета"

  • 19 декември 2022 14:54

  • 322
  • 2
Европейската комисия е на крачка от налагането на тежка глоба на "Мета"
©
Слушай новината Слушай новината

От Европейската комисия посочиха днес, че са уведомили компанията майка на "Фейсбук" (Facebook) "Мета" (Meta), че вероятно нарушава антитръстовите закони на ЕС, като пречи на конкуренцията на пазарите за онлайн обяви и злоупотребява с господстващото си положение, предаде Ройтерс.

"Комисията се противопоставя на това, че "Мета" обвързва своята онлайн услуга за категоризирани реклами - "Фейсбук Маркетплейс" (Facebook Marketplace), с влизащата в групата социална мрежа ("Фейсбук")", се посочва в съобщение на ЕК относно предварителната проверка, която е извършена от Брюксел.

Комисията също така изрази загриженост, че "Мета" налага нелоялни условия за търговия на конкурентите на "Фейсбук Маркетплейс" за своя собствена изгода.

Изпращането на изложение на възраженията не предрешава резултата от разследване, каза комисията, добавяйки, че ако заключи, че е имало нарушение, може да наложи глоба до 10 на сто от годишния глобален оборот на компанията, пише БТА.

"Мета" заплаши с премахване на новинарското съдържание от Фейсбук в САЩ

През 2021 г. компанията реализира приходи от около 118 млрд. долара.

Антимонополните заключения на ЕК са неоснователни, посочи от своя страна "Мета", предаде Ройтерс. От компанията посочиха, че ще продължат да работят с регулаторните органи, за да докажат, че техните продукти и услуги са насочени в полза на потребителите и конкуренцията.

Росица Валентинова
322 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.19 | 14:59

1
Малко е.

2022.12.19 | 15:49

2
Именно.

Добави коментар

Водещи новини