Над 7000 годишно са жертвите от трафика на хора в ЕС

  • 19 декември 2022 12:18

  • 177
  • 1
Над 7000 годишно са жертвите от трафика на хора в ЕС
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В ЕС годишно жертвите на трафика на хора са около 7000 и това е само върхът на айсберга, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя представи предложения за промени в европейските правила, с които да се постигне по-добра борба с това явление.

По данни на ЕК щетите от трафика на хора в ЕС са около 2,7 милиарда евро за година. Йохансон отбеляза, че повечето от пострадалите от трафик са жени и деца, граждани на ЕС, като най-често те стават жертви на сексуална експлоатация.

ЕК предлага занапред съзнателното използване на услуги от хора, жертва на трафик, както и принудителните бракове и незаконното осиновяване, да бъдат обявени за престъпление. Расте броят на престъпниците, но не и на обвиняемите за трафик на хора, уточни Йохансон. 

Еврокомисар Илва Йохансон: Отказът за приемане на България и Румъния в Шенген е подарък за Путин

Комисията предлага също Евростат да събира годишни данни за трафика на хора в ЕС. Очаква се новите предложения да бъдат оценени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Данните на ЕК сочат, че най-често жертва на трафик на хора стават граждани на Румъния, Франция, Италия, България и Полша от страните в ЕС, и от Нигерия, Китай, Молдова, Пакистан и Мароко сред останалите държави. Отчита се, че повечето жертви у нас са от ромски произход и най-често те са подлагани на насилствени бракове или сурогатно майчинство. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
177 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ъъъ

2022.12.19 | 12:54

1
Това е руска пропаганда!!В ЕС има евроггейски свободи и ценности ,НЯМА трафик и наркотици!!

Добави коментар

Водещи новини