Румъния след отлагането за Шенген: Австрия е сигурна благодарение и на Румъния, г-н канцлер!

  • 17 декември 2022 05:51

  • 1754
  • 4
Румъния след отлагането за Шенген: Австрия е сигурна благодарение и на Румъния, г-н канцлер!
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Отворено писмо с покана за визита отправи председателят на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку към австрийския канцлер Карл Нехамер.

Предложението за посещение е с мотив: „да види усилията на моята стана и моя народ".

"Румъния и румънците заслужават да бъдат част от Шенген", пише Чолаку, цитиран от телевизия Диджи 24. Писмото е публикувано в австрийския в. "Пресе".

"Поканих го в Румъния, за да се увери сам в усилията на нашата страна и нашия народ. Трябва да види какво е да си на първата линия на отбраната на Европа във войната с Руската федерация. Да види какво означава стотици километри обща граница с Украйна и Република Молдова. Да види как Румъния е приютила стотици хиляди бежанци, мнозинството от тях майки с деца, бягащи от пътя на смъртта. Да види как транспортираме милиони тонове зърно по румънските шосета и през пристанище Констанца. Да види как сме осигурили енергия за нашите братя отвъд границата, за да не замръзнат в студа, който поръча Путин!", написа Чолаку.

Той е публикувал писмото в австрийския вестник и във Фейсбук.

Мишел и Фон дер Лайен са оптимисти, че догодина България и Румъния ще бъдат приети в Шенген

"Г-н канцлер, румънците са също толкова европейци, колкото и австрийците”, пише румънският политик.

Той изтъква, че Румъния и Австрия споделят едни и същи ценности и стремежи, а австрийските компании развиват печеливши дейности в Румъния, пише БТА.

„Ако Вашето решение беше правилно, Румъния трябваше днес да се възползва от европейската солидарност, ставайки все по-интегрирана с останалата част на Европа. Трябва да дойдете в Румъния и да се убедите във факта, че австрийците могат да се радват на спокойствие на Коледния базар във Виена и защото Румъния и съюзниците й от НАТО работят денонощно, за да обезпечат сигурността и стабилността на региона. Австрия е сигурна благодарение и на Румъния, г-н канцлер!", подчертава лидерът на СДП.

Припомняме, Австрия и Нидерландия се противопоставиха на присъединяването на Румъния и България към Шенген по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември.

Росица Валентинова
1754 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.17 | 12:12

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Т

2022.12.17 | 09:26

3
Само на нашите управници не и пука дали ни приемат или не
Емѝ...

2022.12.17 | 06:08

1
Румънците, които затънаха за Шенген "благодарение" на това, че ги привързаха към тиквена България, не се дават и не падат по гръб. Плашипутарниците на радев, доган и тиквоча междувременно, вместо да вършат нещо полезно, правят завера единствено как да фалшифицират следващите избори и да циментират новата корупционна схема - рапон-доган-тикван.
Васил

2022.12.17 | 09:25

2
Много точно

Добави коментар

Водещи новини