Испания тества намаляване на работното време, за да насърчи производителността

  • 16 декември 2022 18:20

  • 999
  • 1
Испания тества намаляване на работното време, за да насърчи производителността
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Испания стартира пилотен проект, за да подпомогне малките и средни предприятия да съкратят работното време с поне половин ден, без това да доведе до понижение на заплатите и в опит да стимулира производителността, информира Ройтерс.

Компаниите, желаещи да получат помощ, трябва да разработят способи за повишение на производителността, които компенсират превишаването на разходите за заплати. Това съобщи днес в комюнике промишленото министерство, представяйки плана на стойност 10 милиона евро (10,63 милиона долара).

Тези подобрения следва да бъдат въведени до една година, а компанията трябва да се придържа към програмата за поне две години.

Дебатът относно така наречения "Скандинавски модел", според който производителността нараства, ако се намалят работните часове, не е нов, но набра инерция по време на здравната криза сред компаниите, държавния сектор и политиците.

През първата година на проекта правителството ще финансира частично разходите за заплати на компании, които намаляват работните часове, като ще помага и за финансиране на обучения и на разходите за мерки за подобрение на производителността.

Веригата "Алди" ограничава работното време на много магазини, за да пести ток

Само работници с постоянен договор на пълно работно време може да са част от програмата, а жените трябва да бъдат представени според дела им в общата работна сила на компанията. 

Поне 30 на сто от служителите трябва да намалят работните си часове, ако компанията има до 20 служители. Ако във фирмата има между 21 и 249 служители,  то поне 25 на сто от служителите следва да са част от плана.

Испанският телекомуникационен гигант "Телефоника" (Telefonica) предложи на служителите си възможността да работят четири дни в седмицата, разширявайки пилотна програма, която първоначално включваше около 150 служители, но за сметка на съкращаване на заплатата с 12 на сто, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
999 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.17 | 00:45

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини