Испания прие революционен закон за сексуалното и репродуктивно здраве

  • 16 декември 2022 06:54

  • 2977
  • 2
Испания прие революционен закон за сексуалното и репродуктивно здраве
©
Слушай новината Слушай новината

Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) прие закон за сексуалното и репродуктивно здраве, който ще позволи на момичета на 16 и 17 години да се подлагат на аборт без съгласие на родител, съобщи Ройтерс. Законът също така прави Испания първата европейска страна, която ще осигурява платен отпуск за жени, страдащи от менструални болки.

"С тези поощрителни мерки ще можем да упражняваме свободата върху нашите тела и да постигнем пълно признаване на правата на половината население на страната", заяви пред депутатите испанската министърка на равенството Ирене Монтеро. Законът беше приет със 190 гласа "за", срещу 154 "против", а петима се въздържаха.

Лявото коалиционно правителство представи на обсъждане проектозакона през май с цел да се осигури достъп до аборт и да се премахне клеймото относно менструалното здраве. Нормативният акт се оспорва от католическата църква и активисти срещу аборта в страната.

Новият закон премахва задължителния тридневен период на "размисъл" за жени, които искат да прекратят бременността си, както и изискването за съгласие от родител или настойник преди абортиране на шестнадесет и седемнадесетгодишните. Това изискване беше въведено през 2015 г. от управлявалата тогава консервативна Народна партия.

Приетият нормативен акт осигурява платен отпуск за бременните след 39-а седмица и безплатни санитарни и лекарствени продукти при менструация за обществени институции като училища, затвори и лечебни центрове. С приемането му също така сурогатната бременност, която е забранена в Испания, ще се смята за форма на насилие срещу жените.

Лурдес Мендес от крайнодясната партия "Вокс" заяви, че с обявяването на аборта за човешко право се нарушава конституцията, а ценностната система на Испания се обръща с главата надолу. 

Соня Ламас, говорителка на клиниката за женско здраве "Датор", каза пред Ройтерс през май, че те приветстват предприетите мерки. Така нареченият период на размисъл е ненужен, защото "жените правят информиран избор и ние нямаме нужда да размишляваме върху решение, което вече сме взели", добави тя. Пред сградата на клиниката редовно се провеждат протести и групови молитви. Ламас описа кампании на активисти срещу абортите, "които разговарят с жени в чакалните на лицензирани клиники, които би трябвало да са защитена зона".

Приетият в долната камара закон трябва да бъде одобрен и от испанския Сенат (горната камара на парламента).  

Калина Христова
2977 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ценности

2022.12.16 | 07:25

1
сатанистите започват с плана си. стягайте коланите и се пригответе .

2022.12.16 | 07:54

2
Точно. Депопулацията и робството започват реално...

Добави коментар

Водещи новини