ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

  • 15 декември 2022 16:10

  • 235
  • 0
ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Малко вероятно е Черноморската сделка за зърно да бъде разширена в близко бъдеще, така че да включи повече украински пристанища или да се намали времето за проверки. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, цитиран от "Ройтерс".

Киев призова за разширяване на споразумението с Москва, което беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция и позволява на Украйна - основен износител на зърно в света, да изнася хранителни продукти от три от черноморските си пристанища въпреки руската инвазия.

"Не вярвам това да се случи в близко бъдеще", отбеляза Грифитс в интервю от украинската столица.

"Мисля, че би било страхотно, ако може да се разшири, колкото повече зърно бъде изнесено за света, толкова по-добре от наша гледна точка, от гледна точка на света. Но не мисля, че това е вероятно в скоро време", посочи той.

Тази седмица Грифитс пристигна в Украйна, където посети южните градове Николаев и наскоро освободения Херсон, на фона на усилията на Украйна да се справи с прекъсванията на електрозахранването през зимата, причинени от руските въздушни удари по критична инфраструктура.

Той уточни, че не е в Украйна, за да посредничи, а само за да провери на място програмата за хуманитарна помощ. На 30 ноември Грифитс заяви, че е "близо" споразумение за възобновяване на руския износ на амоняк през Украйна.

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

Амонякът, който се използва за производство на торове, ще бъде изпомпван до Черно море през съществуващ тръбопровод, който беше спрян от началото на руската инвазия.

Днес Грифитс посочи, че работата по това споразумение все още е в ход и не знае кога то ще стане факт.

"Очевидно искаме да се случи, защото торът в момента е почти по-важен от зърното по отношение на износа към глобалния юг", отбеляза той и допълни, че работата по въпроса продъжава.

Руски и украински представители обсъдиха възможността за обвързване на размяна на военнопленници с възобновяването на износа на амоняк.

На пресконференция по-рано днес с премиера на Украйна Грифитс заяви, че международните агенции за хуманитарна помощ са осигурили помощ на малко под 14 милиона души от началото на войната.

Последвайте канала на

Калина Христова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини