"Данске банк" с глоба от 470 милиона евро за пране на пари в Дания

  • 14 декември 2022 21:35

  • 626
  • 0
"Данске банк" с глоба от 470 милиона евро за пране на пари в Дания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Водещата датска банка "Данске банк" (Danske bank) ще плати 3,5 милиарда крони (470 милиона евро) глоби в Дания, за да сложи край на съдебно преследване в рамките на огромен скандал за пране на пари, в който е замесен и естонският ѝ филиал, съобщи БТА.

Глобата, която идва на следващия ден след уреждане на съдебно дело в САЩ по същото досие срещу заплащане на 2 милиарда долара, "е най-голямата, налагана някога в Дания, за пране на пари", заяви прокурорът Йенс-Кристиан Бюлов, цитиран в комюникето.

"Изключително притеснително е, че една голяма банка не разполага с корпоративно управление и необходимия вътрешен контрол в областта на прането на пари и не реагира коректно и бързо на предупрежденията за евентуално пране на пари", подчертава той.

Арестуваха основателя на сриналата се платформа за криптовалута FTX

Банковата институция, която призна за "вратички", отварящи възможности за пране на пари между 2007 и 2015 г. на стойност около 200 милиарда евро чрез естонския филиал, инвестира значително оттогава, за да приведе правилата си в съответствие действащото в областта законодателство.

През 2018 г. вътрешен одит установи редица сериозни недостатъци в системите за управление и контрол на банката и вследствие на това главният изпълнителен директор Томас Бьорген подаде оставка. 

Преследван от група международни инвеститори, Бьорген бе оправдан неотдавна на първа инстанция.

Освен глобата датското правителство е конфискувало печалба в размер на 1,25 милиарда датски крони (168 милиона евро) от трансакции в естонския филиал, който вече е затворен, както и постъпленията в други балтийски страни  и руския филиал.

В САЩ "Данске банк" бе призната за виновна и прие вчера да плати 2 милиарда долара, за да уреди разследванията за измама срещу американски банки.

От края на 2017 г. акциите на групата са загубили половината от стойността си, припомня АФП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини