Президентът Радев взе участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз - АСЕАН

  • 14 декември 2022 17:22

  • 522
  • 3
Президентът Радев взе участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз - АСЕАН
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Сходството във визиите между Европейския съюз и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия по редица важни глобални теми дава възможност да продължим сътрудничеството отвъд търговско-икономическите отношения по значими въпроси като сигурност, борба с климатичните промени, устойчиво развитие. Това заяви пред журналисти президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който е в Брюксел за участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз- Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), съобщават от пресцентъра на държавния глава.

За пръв път от установяване на отношенията межди ЕС и АСЕАН се провежда среща във формат правителствени и държавни ръководители на страните от двете организации. Президентът Радев отбеляза, че България поддържа традиционни приятелски отношения с държавите от АСЕАН.

"Надявам се, че днешната среща ще даде възможност за задълбочаване на диалога на най-високо политическо ниво, който беше затруднен от строгите рестрикции по време на пандемията", допълни президентът.

Съпредседатели на срещата на върха днес в Брюксел са председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в и министър-председателят на Камбоджа Хун Сен, в качеството му на ротационен председател на АСЕАН.

Румен Радев заминава за Брюксел

Форумът дава възможност за потвърждаване на стратегическото партньорство между ЕС и АСЕАН, установено през 2020 година. На срещата на върха държавните и правителствени лидери обсъждат важни въпроси от общ интерес, в това число предизвикателства пред сигурността, свързаност, търговия, изграждане на зелена икономика и продоволствената сигурност.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
522 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.14 | 18:17

3
Радев стои до най-корумпираната и прастъпна личност на снимката!Мястото й е в затвора

2022.12.14 | 17:34

1
Никаква полза от разговорите с тия западняци ! Ще те излъжат и ще те ограбят ! Накрая ще те хвърлят във война с братски народ като пушечно месо !

2022.12.14 | 17:36

2
Украйна ! Умирааааа !

Добави коментар

Водещи новини