Енергийните министри на ЕС не постигнаха споразумение за тавана на цените на природния газ

  • 14 декември 2022 11:19

  • 353
  • 2
Енергийните министри на ЕС не постигнаха споразумение за тавана на цените на природния газ
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министрите на енергетиката на ЕС не постигнаха споразумение за стойността на тавана и други елементи на механизма за корекция на цените на природния газ на равнище ЕС, съобщи румънският министърът на енергетиката Вирджил Попеску след извънредното заседание на Съвета на министрите на енергетиката в Брюксел, предаде агенция Аджерпрес.

„След двудневни дискусии и преговори работата приключи късно снощи, но не постигнахме споразумение относно стойността на тавана и други елементи на механизма за корекция на цената на природния газ на равнище ЕС", написа Вирджил Попеску на страницата си във Фейсбук.

Дискусиите ще продължат през следващия период.

"Румъния, заедно с Испания, Италия, Белгия, Гърция, България, Словакия, Полша, Литва и Словения, подкрепят разумна горна граница на цените, която не дава сигнал на пазара за повишаване на цената, а напротив - помага за стабилизирането й на разумни стойности. През следващите дни също ще преговаряме, за да постигнем консенсус", подчерта румънският министър на енергетиката.

ЕК предлага таван на цената на газа от 220 евро за мегаватчас

Изпълнителният орган на ЕС предложи да се ограничат цените на природния газ за една година, когато цените на референтния газов хъб TTF в Нидерландия надвишават нивото от 275 евро за мегаватчас в продължение на две последователни седмици и когато цените на TTF са с 58 евро по-високи от средната световна цена на втечнения природен газ в продължение на 10 търговски дни.

Страни като Белгия, Полша и Италия твърдят, че ограничението е необходимо, за да не бъдат засегнати икономиките масово от високите цени на енергията.

От другата страна на масата е малка група държави членки на ЕС, сред които Германия, Нидерландия и Австрия, които твърдят, че ценовият таван ще накара доставчиците да продават своя газ на други места и ще премахне стимулите за намаляване на потреблението на газ, пояснява Аджерпрес, като се позовава на Ройтерс.

Виолета Симеонова
353 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Х

2022.12.14 | 15:48

2
Какво стана със свободния пазар и пазарната икономика бе жендъри
PaulaFox

2022.12.14 | 13:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини