Медия: Австрия ще постави искания на срещата на върха на ЕС, свързани с миграцията и бежанците

  • 13 декември 2022 21:50

  • 1259
  • 1
Медия: Австрия ще постави  искания на срещата на върха на ЕС, свързани с миграцията и бежанците
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер е разговарял с председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в по въпросите за предоставяне на бежански статут на мигрантите - една от темите на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел. Според информация, с която  австрийският вестник „Кроне“ разполага, правителството във Виена ще постави на срещата няколко изисквания, които неотложно трябва да бъдат изпълнени на европейско равнище.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1312

Ето кои са исканията на Австрия:

Европейската комисия трябва да отговаря за полицейските части в чужбина, специализирани в борбата с незаконната миграция. Освен това Брюксел трябва да засили подкрепата си за държавите, които са външна граница на Европейския съюз при охраняване на границата. Това се отнася особено за финансовата помощ за бъдещи инфраструктурни проекти (например за изграждане на оградата по границата на България с Турция), пише в статията, цитирана от БТА.

Европейската комисия трябва да възложи разработката на „директива за репатриране“ на мигрантите, на които е отказан бежански статут.

Друго изискване е да се предвиди възможност за получаването на бежански статут в трети страни -  модел, който прилагат Дания и Великобритания.

Четвъртото изискване от страна на Виена е статутът на лице под закрила  да се отнема по-лесно на лицата, извършили закононарушения.

 Петото искане е ЕК да организира и финансира пилотен проект за бърза процедура за даване на бежански статут на кандидатите още на външна граница на ЕС.

Федералното правителство вече е предприело редица мерки, които гарантират действието на „спирачка на бежанския поток“ и намаляването на бежанския натиск върху Австрия, са подчертали в навечерието на срещата на върха.

Отново е била споменато сътрудничеството със сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., по силата на което вече е прекратен безвизовият режим за пристигащите в Сърбия тунизийци, а в  края на годината това ще се случи и за пристигащите в Сърбия индийци.

Съобщава се и за операция "Фокс“, която се провежда между полицейски части на Австрия и на Унгария с цел да се предотвратява влизането на незаконни мигранти в Австрия.

Джорджа Мелони призова ЕС да положи повече усилия, за да се справи с мигрантския натиск

Валери Зайцев
1259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
някой

2022.12.14 | 10:49

1
не ни занимавайте с тия

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини