Еврокомисар Илва Йохансон: Отказът за приемане на България и Румъния в Шенген е подарък за Путин

  • 13 декември 2022 21:26

  • 3058
  • 10
Еврокомисар Илва Йохансон: Отказът за приемане на България и Румъния в Шенген е подарък за Путин
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес пред Европейския парламент дълбоко разочарование от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица да не приеме България и Румъния в Шенген.

"Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на руския президент Владимир Путин", заяви Йохансон, предаде БТА.

"Когато сме разделени, сме слаби. Нашата сила е в единството. Трябва да приемем България и Румъния в Шенген, както сме обещали, защото заслужават и защото така е правилно. Иначе се оставяме в ръцете на Русия, оставяме разделението да надделее", добави тя.

Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Йохансон отново посочи, че разширяването на Шенген остава нейна основна задача. "Решена съм това да се случи. Ще продължим да работим със Съвета на ЕС двете страни да бъдат приети следващата година", добави еврокомисарят.

В последвалите изказвания на политическите групи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) определиха наложеното вето като грешка. "България и Румъния показаха какво означава прилагането на правилата за Шенген. Особено по време на война трябва да покажем единство. Има проблем с незаконната миграция, но трябва да решим този въпрос заедно. България и Румъния не са виновни, доказва го статистиката - Унгария и унгарският премиер Виктор Орбан отвориха вратите. Решенията на Нидерландия и Австрия са погрешни", допълниха от тази парламентарна сила.

Според групата на социалистите и демократите (СиД) действията на Нидерландия и Австрия ще подхранят антиантиевропейските и популистките настроения в България и Румъния.

Според групата "Обнови Европа" решението е по чисто вътрешнополитически причини в Австрия. "Това е срамота, няма оправдание. Истината е, че България и Румъния прилагат правилата по-добре от държави, които вече са в Шенген. Европейският съвет трябва да поправи грешката на Съвета на ЕС. България и Румъния имат правото да бъдат в Шенген", посочиха либералите.

Групата на Зелените изрази недоумение от отказа на Съвета на ЕС. Европейските консерватори и реформатори определиха причините за отказа на Хага и Виена като "фалшиви оправдания".

Според Левите България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген и това да не бъде за сметка на мигрантите.

Евродепутатът Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е (ДПС/"Обнови Европа") посочи, че за съжаление за 11 години не се е променило отношението на някои държави към България и Румъния. Платихме висока цена - и българи, и румънци - да бъдем част от НАТО и ЕС. Искаме да бъдем пълноправни и пълноценни членове на ЕС, добави той и пожела догодина Шенген да се разшири.

Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в (БСП/СиД) попита Европейската комисия дали няма да внесе иск срещу Хага и Виена в Съда на ЕС за злоупотреба с правото на вето.

Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че решението на Съвета на ЕС дава повод за антиевропейско говорене. Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме сред слабите звена в европейския граничен контрол, добави той.

Иво ХристовИво ХристовИво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул в семейството на Христо Петков Христов и Любка (БСП/СиД) изрече имената на загиналите български полицаи в последните месеци, които "охраняваха спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на гражданите на целия ЕС". По неговите думи ветото не е от загриженост за върховенството на закона, а е безочливо пренебрежение към волята на ЕП и оценките за изпълнение на изискванията. В опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, обобщи той.

Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно и настоя за ново решение "по най-бързия начин". Не може да има разделяне на България и Румъния, добави той по повод общото гласуване в Съвета на ЕС за двете страни.

Александър ЙордановАлександър ЙордановАлександър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Политик и дипломат, литературен (СДС/ЕНП) заяви, че не е изненадан от решението на Австрия, след като неотдавна австрийски външен министър танцува с Путин и после стана част от ръководството на "Роснефт". Той добави, че оставането на България и Румъния извън Шенген "обслужва политиката на Кремъл за разделение на ЕС". Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото капиталите на руски олигарси в тази страна. Решението на Нидерландия е продиктувано от тяснопартийни интереси, обобщи той.

Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа (БСП/СиД) призова дискриминационното отношение да не се допуска, а да се заклеймява.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че е разколебан в еднаквото отношение към всеки европеец, особено заради поведението на правителството на Нидерландия. "Това няма да ни откаже от нашия път към Европа и няма да ни пречупи", посочи той.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3058 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.12.13 | 23:15

5
Къф изрод
TE IBA

2022.12.14 | 10:32

10
В ГЪЗЕЦА

2022.12.13 | 22:42

4
Путин победи отново европа
ДА ДА

2022.12.14 | 10:31

9
Надай се !

2022.12.14 | 02:44

8
БГекзит и Роекзит и двете се анексират от Рудия и влизат в състава на Руската Федерация, както впрочем венаги е било.
Георги Илиев

2022.12.13 | 22:16

1
Кой ви иска вас. Чехия защо не е в евро зоната? Сигурно е много скъпа кроната.007 ст.за лев. Ама чехите не са прости. Не си дават кроната нищо че са в хиляди заплащането
Да

2022.12.14 | 00:23

7
И кво ми ги хвалиш тия чехи?
Мамицата ви долна

2022.12.13 | 23:47

6
Сатанисти и третополови джендъри.

2022.12.13 | 22:34

3
Тия малоумни идиоти нищо смислено немогат да кажат.
Хаха

2022.12.13 | 22:22

2
Това чучело този травестит това подобие на жена що не върви на майната си пусна ми натовските идиоти да ми определят дали да сме с Русия или не

Добави коментар

Водещи новини