Италианските власти арестуваха около 140 заподозрени във връзки с мафията

  • 13 декември 2022 17:34

  • 1801
  • 0
Италианските власти арестуваха около 140 заподозрени във връзки с мафията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Италианските власти са арестували около 140 заподозрени във връзки с мафията при две операции, проведени в цялата страна, предаде ДПА като се позова на съобщение за медиите от днес.

Полицията задържа 65 заподозрени в южната област Калабрия и 13 заподозрени в северния град Бреша в операцията, наречена "Нощно синьо" (Blu Notte). Предполага се, че заподозрените са били част от калабрийската мафия Ндрангета, една от водещите мафиотски организации в европейската търговия с наркотици. Прокуратурата обвинява лицата във връзки с мафията, трафик на наркотици, пране на пари и изнудване. Голяма част от задържаните са вече в предварителния арест, а останалите са под домашен арест или пък са с наложени ограничения.

Властите казаха, че разследването им е позволило да придобият по-добра представа за прословутия клан на Ндрангета Коска Белоко от град Розарно, близо до пристанището Джоя Тауро. Счита се, че семейството е участвало активно в трафика на наркотици и оръжие в продължение на няколко поколения. След смъртта през октомври на дългогодишния глава на семейството внукът му пое бизнеса.

Полицията в Италия арестува 22 заподозрени за членство в калабрийската мафия

Джоя Тауро се смята за важен център в международната търговия с наркотици, като там акостират кораби от Южна Америка. В миналото пристанищните власти са откривали в транспортни контейнери огромни количества кокаин на стойност милиони евро.

При друга операция срещу организираната престъпност на остров Сицилия полицията арестува около 60 души, от които 48 бяха изпратени в предварителния арест. Заподозрените са обвинени в трафик на наркотици между Калабрия и Сицилия. Съобщава се, че те са действали главно в Месина, където фериботите пристигат от Реджо Калабрия. Твърди се, че по време на пандемията те са транспортирали наркотици в линейки през пролива, за да избегнат полицейски проверки, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини