Румънските ВМС унищожиха морска мина до пристанището на Констанца

  • 10 декември 2022 15:04

  • 378
  • 2
Румънските ВМС унищожиха морска мина до пристанището на Констанца
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Морска мина, плаваща в близост до пристанището на румънския черноморски град Констанца, е била неутрализирана днес чрез унищожаване от военни водолази, съобщава БТА, като се позова на Румънските военноморски сили.

Мината се е носела в морето на около 2,5 морски мили от северния вълнолом на пристанище Констанца. За присъствието й е било съобщено на румънските власти в събота сутринта около 8.00 ч. от турския товарен кораб "Ахмет Кан".

В съответствие с оперативните процедури началникът на Военноморския щаб вицеадмирал Михай Панаит е разпоредил бърза намеса на водолазната група за обезвреждане на взривни устройства, която е на постоянно бойно дежурство, и подготовка за плаване на миночистача „Вицеадмирал Константин Белеску".

Морска мина удари турски кораб в Черно море

Водолазният екип е неутрализирал мината чрез разрушаване, след като са били взети всички мерки за безопасност. Мисията е приключила около 10,40 ч. без намесата на кораба миночистач.

Румънските военноморски сили посочват, че от началото на войната в Украйна досега са потвърдени и унищожени около 40 морски мини в западната част на Черноморския басейн.

Това е четвъртата намеса на бойните водолази от румънските военноморски сили за неутрализиране на морска мина. Първата интервенция се състоя през март на около 70 км от нос Мидия, втората беше извършена в края на юли в района на курорта Ефорие на около 4 км от брега, а третата мисия беше осъществена през септември, уточняват от Румънските военноморски сили.

Мая Йорданова
378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.10 | 17:34

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.10 | 15:26

1
Работата ви е колко благородна толкова и опасна. Бог да ви пази , момчета .

Добави коментар

Водещи новини