ЕЦБ предупреди, че таван на цените на газа в ЕС рискува финансовата стабилност

  • 09 декември 2022 22:47

  • 1025
  • 2
ЕЦБ предупреди, че таван на цените на газа в ЕС рискува финансовата стабилност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка е разтревожена от потенциалните рискове за финансовите пазари от таван на цените на природния газ в рамките на ЕС, съобщава БНР.

Блокът е в интензивни дискусии от няколко седмици за това как да се наложи лимит на цените на газа. Мярката – предназначена да предотврати главоломно високите разходи за потребителите – се оказва противоречива за Европа на фона на остра енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейската комисия предложи през ноември горната граница на цените на газа да бъде 275 евро за мегаватчас. Няколко държави членки обаче посочиха, че това е доста висок праг и е малко вероятно да бъде задействан.

Природният газ в Европа поскъпна с близо 6% тази сутрин

В петък газовите фючърси на ниделрандския газов хъб TTF Холандският TTF приключиха търговия на нива около 145 евро за мегаватчас.

Дискусиите относно тавана продължават сред 27-те държави членки на ЕС преди срещата на министрите следващия вторник (13-ти декември), като междувременно ЕЦБ предупреди, че ценовият таван може да има последици за финансовите пазари.

"ЕЦБ признава, че механизмите, насочени към смекчаване на екстремни ценови нива и нестабилност на пазарите на газ на едро, могат по принцип да облекчат редица рискове за финансовата стабилност, включително рисковете по време на периоди на повишени и нестабилни цени на газа през 2022 г.“, се казва в документ на ЕЦБ, цитиран от CNBC.

"Въпреки това, ЕЦБ счита, че настоящият дизайн на предложения механизъм за пазарна корекция може при някои обстоятелства да застраши финансовата стабилност в еврозоната", се добавя в него.

Коментарите са в съответствие с опасенията, изразени от страни като Германия и Нидерландия, които поискаха по-строги гаранции, че таванът няма да разстрои пазарите.

Поддръжниците на ценовата горна граница твърдят, че инструментът ще бъде наблюдаван редовно и може да бъде спрян, ако регулаторите, включително Европейската централна банка, идентифицират някакви финансови проблеми.

Някои се надяват, че решение за таван на цените може да бъде постигнато на срещата на енергийните министри на ЕС в Брюксел, Белгия.

"Надяваме се това да приключи на ниво министри следващата седмица. Но все още има дискусии в кулоарите. Ще видим“, каза за CNBC в четвъртък служител, работещ за министър-председател на страна челна на ЕС, който не пожела да бъде назован поради чувствителността на разговорите.

Друг служител, работещ в Брюксел, който също не пожела да бъде назован поради близостта си до преговорите, каза: "Консенсусът изглежда доста недостижим".

Безизходицата около мярката подчертава колко чувствителна и техническа е тя.

Наистина някои министри на енергетиката описаха първоначалното предложение за ограничаване на цените на ниво от 275 евро за мегаватчас като "шега".

Редица държави, като Полша, Гърция, Испания и Португалия, желаят да въведат таван на цените. Тези държави са по-малко способни да смекчат въздействието на енергийната криза върху потребителите и в резултат на това настояват за общоевропейски решения.

Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, каза пред CNBC миналия месец, че таванът трябва да бъде под 200 евро за мегаватчас.

″Таван от 275 евро не е ценови таван. Никой не може да издържи да купува газ на тази висока цена дълго време. Със сигурност вярваме, че таванът на цената под 200 евро, между 150 и 200 евро, би бил по-реалистичен“, каза той.

Двама европейски служители потвърдиха пред CNBC, че настоящото обсъждано ново предложение е таван от 220 евро за мегаватчас. Това обаче може да се промени отново преди срещата на министрите във вторник.

Съгласно същото предложение таванът ще бъде задействан само когато цените са с 58 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ за 10 последователни търговски дни и европейските цени на газа надвишават ценовия таван за две седмици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1025 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.10 | 05:58

1
Време е въпросът да се реши кардинално и веднъж завинаги - танкове и тежко въоръжение за украинските герои.
PaulaFox

2022.12.10 | 11:29

2
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини