Председателят на долната камара на румънския парламент: Несправедливото противопоставяне на Австрия е коледен подарък за Путин

  • 08 декември 2022 17:22

  • 1068
  • 1
Председателят на долната камара на румънския парламент: Несправедливото противопоставяне на Австрия е  коледен подарък за Путин
© Getty (архив)

"Дясното правителство на Австрия избра да тръгне против Европейския съюз". Така председателят на долната камара на румънския парламент Марчел Чолаку коментира решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да отхвърли предложението за присъединяване на страната си и и България към Шенген, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Чолаку, който се очаква да бъде следващият румънски премиер (съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите) отбеляза, че преобладаващото мнозинство от държавите членки на ЕС са заявили, че Румъния заслужава да бъде в Шенген, докато дясното правителство на Австрия е избрало да тръгне „обратно на движението“.

Вътрешният министър на Австрия: Твърдо против съм разширяването на Шенген с България и Румъния

"Преобладаващото мнозинство от държавите членки на ЕС заяви днес, че Румъния заслужава да бъде в Шенген! Преобладаващото мнозинство от държавите от ЕС призна невероятните усилия на Румъния за постигането на тази цел! Благодаря на всички тези истински приятели на нашата страна! За съжаление, освен конюнктурния глас на Нидерландия, която уточни, че не е против Румъния, дясното правителство на Австрия избра днес да върви срещу Европейския съюз", заяви Чолаку.

Той коментира още, че несправедливото противопоставяне на Австрия е безплатен коледен подарък за Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена реши да изостави европейските си другари и вместо това да служи на интересите на Русия. Ясно е, че Австрия се е откъснала от Европа. Със сигурност този абсурден вот ще има последствия за Австрия! Европейските държави няма да забравят, че днешното решение на австрийското дясно правителство има сериозни последици за европейското бъдеще. Румъния не се нуждае от снизхождението на Австрия! Искаме само да бъдем третирани справедливо, с уважението, което се полага на всяка друга европейска държава", написа Чолаку.

Той благодари "специално" на европейското социалдемократическо политическо семейство, "което разбра усилията на Румъния и ни подкрепяше постоянно“.

Чолаку, който е и лидер на румънската Социалдемократическа партия, коментира, че „жестът на австрийския десен канцлер е и провал на европейската десница“.

Валери Зайцев
1068 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.09 | 08:58

1
Путин го боли хоя за вас и за нас. Вече има други партньори за бизнес на изток и далече на юг, ние па ще мръзнем за урсулото

Добави коментар

Водещи новини