Инфлацията в Унгария нарасна до 22,5% през ноември

  • 08 декември 2022 11:58

  • 307
  • 2
Инфлацията в Унгария нарасна до 22,5% през ноември
© Pixabay

Унгарската инфлация нарасна през ноември с цели 22,5% спрямо годната по-рано в резултат на скока на цените на енергията и на хранителните стоки за домакинствата, съобщи в четвъртък Централната статистическа служба (KSH) на страната.

Това представлява ускоряване на инфлация от 21,1% през октомври и най-високо нейно ниво от август 1996 г. насам, предава БНР. 

Разходите за храна скочиха с 43,8% на годишна база, начело с растящите цени на яйца, хляб, млечни продукти и сирене. Цените на електричеството, газа и другите горива, особено на природния и промишления газ нараснаха през ноември с 65,9%, на дълготрайните потребителски стоки, включително нови леки автомобили и кухненско и друго обзавеждане, цените се увеличиха с 14,4%, а на алкохолни напитки и тютюневите изделия - с 13,8%.Основна инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, пък скочи през ноември с 24% от 22,3% през октомври, достигайки най-високо ниво от юни 1996 г.

Междувременно от четвъртък правителството на Унгария "ще източи" почти всички печалби наенергийните компании от по-евтиния суров петрол, внасян от Русия, се казва в указ само ден, след като кабинетът на премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, премахна горната граница на цените на дребно на горивата на фона на недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

По-малкият внос на суров петрол през петролопровода "Дружба" от Русия, удължената поддръжка на унгарската рафинерията на петролната група MOL на Дунава и растящото търсене на гориво принудиха Орбан да изостави едногодишния ценови таван на горивата точно преди началото на празничния коледен и новогодишен сезон.

Орбан, изявен критик на "брюкселските бюрократи“, обвини за фиаското санкциите на ЕС срещу руския суров петрол.

Турция отчете през ноември годишна инфлация от 84,39 процента

Основната петролна и газова група в Унгария MOL пък заяви, че горната граница на цените е неустойчива, тъй като основните играчи спряха вноса на гориво поради ниските цени, което утежнява недостига.

"През последните дни петролните санкции на Брюксел влязоха в сила и това, от което се страхувахме, всъщност се случи. Отсега нататък има санкционни цени на бензина в цяла Европа", каза Орбан във Фейсбук, добавяйки, че правителството му ще пренасочи "допълнителни печалби" от по-високи цени в държавния бюджет.

Късно в сряда правителствен указ показа, че от четвъртък петролните компании ще трябва да плащат 95% специална данъчна ставка върху спреда на сортовете петрол Брент и Уралс, в сравнение с 40% по-рано, рязко повишавайки съществуващия данък върху неочакваните печалби (свръхпечалби), за да запуши дупките в бюджета.

Преизбран за четвърти пореден мандат през април, националистът Орбан е изправен пред най-тежкото си икономическо предизвикателство досега, с инфлация над 20%, вървяща към стагнация икономика и националната валута форинт, която поевтиня с 10% спрямо еврото тази година.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
307 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
поредният

2022.12.08 | 13:04

2
пропаганден пасквил от краварските убитляци, които са завладели всичко в страната ни... чакаме само троловете от краварските нпо-та да се разпишат отдолу
Новини бг

2022.12.08 | 12:12

1
А у нас , реалната инфлация колко е?

Добави коментар

Водещи новини