Румъния за Шенген: Искаме да влезем заедно с България, но ще приемем всеки компромис в наш интерес

  • 08 декември 2022 11:39

  • 1006
  • 1
Румъния за Шенген: Искаме да влезем заедно с България, но ще приемем всеки компромис в наш интерес
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес, заяви вътрешният министър на северната ни съседка Лучиан Боде, цитиран от Диджи 24.

Той направи коментара непосредствено преди началото днес на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. На него министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Боде коментира още, че при най-оптимистичния сценарий Румъния е в състояние да подготви външната граница на Шенген до 1 януари така, че да отговаря на всички необходими разпоредби.

„Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на Шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо – уважение“, допълни Боде.

Той информира, че в рамките на днешния ден ще се опита да проведе дискусия с австрийския си колега.

Зам.-председател на ЕК: България преизпълни изискванията ни за присъединяване към Шенген

„Това е събитие, което чакаме 15 години, от момента на присъединяването към Европейския съюз. Минаха 11 години, откакто изпълнихме абсолютно всички условия за Шенген. Практически Румъния се държи като шенгенска държава. От 11 години инвестираме в човешки ресурси, в оборудване, в технологии. За съжаление през тези 11 години Румъния не се възползва от правата, които й се полагаха като страна членка на Шенген“, обясни още министърът.

Виолета Симеонова
1006 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жа

2022.12.08 | 13:45

1
В Румъния има корумпирани политици в затвора, тук дали има поне една бройка ? Как да ни приемат в Шенген с тази корупция ?

Добави коментар

Водещи новини