Ключов ден за България и разширяването на Шенген

  • 08 декември 2022 06:50

  • 1059
  • 5
Ключов ден за България и разширяването на Шенген
© Novini.bg/ Canva

Ключов ден за страната ни - Съветът на ЕС ще гласува днес по обяд разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - едната дали България и Румъния да бъдат приети, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство.

Очаква се Нидерландия и Австрия да се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген. В петък Нидерландия обяви, че няма да допусне България, но подкрепя кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският премиер Рюте уточни, че това е - "не сега" и допълни, че ще настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка.

Румъния иска гласуване утре за присъединяването ѝ към Шенген

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха съвместно писмо, в което заявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди не само на тях, но и на целия Европейски съюз.

Снощи австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди, че страната му е против влизането на България и Румъния в Шенген.

Според него нашата страна има нужда от помощ по този въпрос. Двамата с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер дадоха пресконференция във Виена, преди днешното гласуване в Брюксел.

"Това наистина е предизвикателство за сигурността и това е причината заради която Австрия има различна гледна точка върху разширяването на Шенген. Хърватия "Да", Румъния и България още "Не". Това не е политическа дискусия, това е дискусия за сигурността. Става дума за сигурността на Европейския съюз, за сигуронстта на нашите граждани", заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Радина Лазарова
1059 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.12.08 | 14:39

5
България + Русия= вечна дружба!

2022.12.08 | 07:23

1
Браво! Далече от еврогендъpното рoбство. Не сме били част от СCСР, защо да бъдем от ЕC.

2022.12.08 | 14:16

4
Нашето място е при Русия.
I

2022.12.08 | 08:06

2
Идиот...

2022.12.08 | 09:22

3
Какъв ключов ден, като се знае 100% че няма да приемат България в Шенгенското пространство скоро.

Добави коментар

Водещи новини