Макрон аргументира изказването си за даване на гаранции за сигурността на Русия

  • 06 декември 2022 21:03

  • 2653
  • 4
Макрон аргументира изказването си за даване на гаранции за сигурността на Русия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Да не бъде унижавана Русия и да ѝ се предоставят в бъдеще гаранции за сигурността - по тези въпроси днес френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се аргументира, след като породи нова полемика, когато в интервю за френски медии той говори за архитектурата на сигурността в Европа след края на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мисля, че трябва да превръщаме тези неща в такива големи казуси, да се опитваме да създаваме полемика там, където я няма", заяви Макрон в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се днес в албанската столица Тирана.

"Винаги съм казвал същото нещо, а то е, че накрая, в разговорите за мир, ще има теми, свързани с територията на Украйна и те са от компетенциите на украинците. Но ще има и теми, свързани с колективната сигурност на целия регион", заяви Макрон.

В събота, говорейки за архитектурата на сигурността, която трябва да бъде възстановена в Европа, след като свърши войната в Украйна, Макрон подчерта, че трябва да се дадат тогава гаранции на Русия, за да се намери добър баланс.

Макрон: Ако Путин се съгласи на преговори, Западът трябва да обмисли гаранции за сигурността на Русия

Тази архитектура на сигурността, изградена от САЩ и СССР, а после от Русия, се разпада от години. Франция настоява върху необходимостта за европейците да бъдат на масата на преговорите, когато нови споразумения за контрол на въоръженията ще бъдат договаряни.

"Една от съществените точки е страхът, че НАТО ще дойде до нейните врати (на Русия - бел. ред.), това е разполагането на въоръжения, които могат за заплашат Русия", обясни Макрон пред френската телевизия Те Еф 1, като припомни настоящите претенции и позиции на Русия.

Преди да нахлуе в Украйна руският президент Владимир Путин поиска от западняците да се откажа от всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО, по-специално към Украйна,  и да изтеглят военните средства на алианса в Западна Европа. Тези условия бяха възприети като неприемливи от членовете на НАТО.

С думите си относно сигурността в Русия, Макрон отново породи критики в Украйна и в някои източноевропейски страни, по-специално онези, които заемат особено твърда позиция спрямо Москва.

"Някой иска да предоставя гаранции за сигурността на една терористична и убийствена държава?", попита ръководителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов.

"Странно е да говорим за гаранции за сигурността към една страна, която никога не е била изправена пред реален риск от атака и която атакува Украйна", каза литовската премиерка Ингрида Шимоните.

Според Марчин Пшидач, полският заместник вътрешен министър, Макрон допуска грешка, като казва това. "Владимир Путин е мисловно така устроен, че всеки опит за контакт, за помиряване, го прави по-силен психологически", предупреди той.

Латвийският вицепремиер Артис Пабрикс пък каза, че идеята да се дават гаранции за сигурността на Русия означава да се падне в клопката на риториката на Путин, според когото Западът и Украйна са отговорни за войната.

Изход от конфликта в Украйна ще има, ако предложим гаранции за сигурността на Украйна, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, допълвайки, че за Русия ще се говори по-късно.

Жозеп Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна

Според Паскал Бонифас, директор на Института за международни и стратегически отношения в Париж има различия относно периода след края на войната, като от едната страна са Полша, балтийските страни, дори Финландия и Швеция, а от другата са Франция, Германия, Белгия и някои южни европейски страни.

"Едните споделят идеята, че Русия винаги ще е заплаха, а другите мислят, че тя не може вечно да бъде наказвана и че не трябва да се бърка Путин с Русия".  

Константин Тодоров
2653 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:47

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.12.07 | 10:31

3
Абе Макрон,какви глупости говориш бе,единствения начин да се спре Русия трябва да бъде унищожена завинаги,товае гаранция че русия никога повече няма да съществува.Единствената гаранция е Русия да бъде заличена завинаги,че русия никога повече няма да убива жени и деца и да изнасилва глупак,добрият руснак е мъртвия руснак.Или бързо забрави мъртвите жени и деца от руските ракети.Макрон ако защитаваш Путин значи си терорист и убиец.

2022.12.07 | 00:08

1
Русия трябва да бъде унищожена. Не си спази договореностите от Ялтенската конференция. Сега трябва да си понесе последствията. Това е живота на евтиния тарикат.

2022.12.07 | 00:29

2
И на евтиния тарикат еврогеец живота много се промени и сега си понася последствията.

Добави коментар

Водещи новини