Лейбъристката партия във Великобритания иска замяна на Камарата на лордовете

  • 05 декември 2022 20:15

  • 596
  • 1
Лейбъристката партия във Великобритания иска замяна на Камарата на лордовете
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Най-голямата опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката - обяви днес, че предлага замяна на Камарата на лордовете (горната камара на парламента в Лондон) с излъчена чрез избори камара", предаде АФП, цитирана от БТА.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър (на снимката) и бившият премиер Гордън Браун започнаха днес консултации в северния английски град Лийдс за партийната програма преди следващите парламентарни избори след две години.

Проучванията показват, че Лейбъристката партия, която е в опозиция от 12 години, води значително пред Консервативната партия. Нестабилността на торите доведе до честа смяна на управлението от миналото лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и настоящия премиер Риши Сунак.

Британските лейбъристи с историческа победа

"Мисля, че съществуването на Камарата на лордовете не може да бъде защитено. Когото и да попитате, ще му е трудно да каже, че трябва да бъде запазена. Искаме да бъде заменена от излъчена чрез избори горна камара", заяви Стармър. По думите му една по-малка камара ще намали разходите за нея, но и ще представлява по-добре районите и общностите в страната.

Във Великобритания избираемата Камара на общините (долната камара на парламента) е тази, която има последната дума в законодателството, но Камарата на лордовете притежава правомощия да променя или забавя влизането в сила на някои нормативни актове.

Горната камара е съставена от около 800 души, които се избират с известна липса на прозрачност. Обичайна практика на британските премиери е да номинират за нея свои съюзници чрез "почетен списък", след което те стават доживотни нейни членове.

От дълго време в страната се чуват призиви за по-голяма представителност в Камарата на лордовете - едва 29 процента там са жени, а почти половината членове са от Лондон или Югоизточна Англия.

Киър Стармър обяви също, че иска "нов статут и по-силен глас в една реформирана и модерна Великобритания" за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

"Великобритания има една от най-централизираните системи в Европа, но центърът не изпълнява обещанията си. Твърде много власт е концентрирана в Уестминстър", смята Стармър, според когото прехвърлянето на част от нея ще създаде повече възможности за населението на Обединеното кралство.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини