Млад ром бе тежко ранен в главата след гонка с полицията край Солун. Стигна се до безредици

  • 05 декември 2022 19:49

  • 1819
  • 5
Млад ром бе тежко ранен в главата след гонка с полицията край Солун. Стигна се до безредици
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Шестнадесетгодишен младеж от ромската общност в Гърция бе тежко ранен в главата днес, когато полицай го простреля при преследване близо до Солун, предаде агенция АФП, цитирана от БТА.

В официалното си изявление гръцката полиция информира, че "шофьорът е извършил опасни маневри" и "се е опитал да се блъсне в полицейските мотоциклети".

"Предвид непосредствената опасност полицаите са използвали огнестрелно оръжие - произвели са два изстрела в опит да блокират автомобила, след което водачът е изгубил контрол, блъснал се е в стена и е откаран в болница със сериозни наранявания", се казва в съобщението на полицията.

Това нападение е "хладнокръвно извършено от полицията. Детето не е извършило никакво действие, което да оправдае подобно действие на полицейските служители", заяви пред медиите адвокатът на семейството на младия ром Теофилос Алексопулос.

Полицията се намесила около 1 часа сутринта, след като била сигнализирана от собственик на бензиностанция, че младият ром е избягал, без да плати сметка от 20 евро.

Полицаят, който е стрелял, е арестуван и трябва да се яви пред прокурор утре сутрин.

Няколко десетки роми се събраха днес следобед пред болницата, където беше оперирано момчето. Стигна се до напрежение със силите за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ срещу ромите, хвърлящи камъни срещу тях.
 
През 2021 г. в Перама, близо до пристанището на Пирея, друго 20-годишно ромско момче беше убито след преследване с полицията. Седемте замесени полицаи са съдени за убийство и за опит за убийство на друг ранен 16-годишен младеж. Процесът все още продължава.

Арести по време на безредици в Атина и Солун

Валери Зайцев
1819 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
фен

2022.12.06 | 07:31

5
Ром, ромул, или мюмюн и рамбо!?!? Е.. бем ти сбъркания свят бате!!
PaulaFox

2022.12.05 | 22:12

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Фондация роми римляни и ромеи

2022.12.05 | 22:11

3
И Ко сега като е ром и не мои да прай квото си иска ли ? И Ко кат прай опасна маневра не гледат и ли чи е ром ....безопасни ли да прай аиде де ....ше са злага дитету ...аааа цяло агне дадаами да кинижка...
....

2022.12.05 | 20:33

1
Млад ром....що ромчета чакат от тоя бизнеса на почистването.. Смърт за полицая, дето ни лишу от 10на чавта. Кой ще бере желязо, кой ще върти кошове с боклук и кой ще ни дари с наследник осиновен и най вече някой дроб или бъбрек

2022.12.05 | 21:05

2
Хахахахахахахха

Добави коментар

Водещи новини