Ерик Сиоти се очертава като бъдещ лидер на френската десница "Републиканците"

  • 05 декември 2022 11:28

  • 168
  • 1
Ерик Сиоти се очертава като бъдещ лидер на френската десница "Републиканците"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Представителят на по-крайното дясно крило във френската консервативна десница Ерик Сиоти се класира на първо място на първия тур на вътрешнопартийните избори на партия "Републиканците", пише в. "Фигаро".

Сиоти получава 42.73% процента от гласовете на партийните членове, гласували на избори през уикенда. На второ място се класира френският сенатор Брюно Рьотайо, който получава 34.45% от гласовете. 

Сиоти се очертава като фаворит във вътрешнопартийната битка за партийния лидерски пост. Ако я спечели, той ще застане начело на една партията, която управляваше Франция в продължение на по-голямата част от поствоенната й история. Сега обаче тя е в доста по-неблагоприятна позиция. На президентските избори през април партийната кандидатка и тогавашна лидерка Валери Пекрес спечели едва 4,78 процента от гласовете, което бе незавидно представяне.

Ако победи на втория тур, Сиоти ще има трудната задача да върне консервативната десница на позициите й от миналото, след като в дясното пространство на парламентарните избори през юни се наложи крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен.

Френското Национално събрание гласува правото на аборт да бъде включено в конституцията

"Искам да бъда кандидат на надеждата и на завръщането на голямото дясно семейство", написа Сиоти в Туитър, след като бяха оповестени резултатите от първия тур.

Втори тур ще се организира през идващия уикенд.

"Републиканците" си остават ключова сила в парламента  и партията на Макрон, която изгуби абсолютното си мнозинство там, често разчита на десницата за подкрепа при гласуването на законопроекти.

Росица Валентинова
168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини