Новата система за влизане в ЕС създава хаос по летищата

  • 02 декември 2022 16:28

  • 2212
  • 1
Новата система за влизане в ЕС създава хаос по летищата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Въвеждат нова система за влизане в ЕС. Тя ще изисква от посетителите от страни извън ЕС да подават заявления и да плащат за безвизов режим, преди да влязат в държава от Шенгенското пространство. Новият EES ще регистрира и допълнителна информация за пътуващите извън ЕС в блока.

Освен паспортните данни, автоматизираните бариери на границите ще вземат и съхраняват биометрични данни, включително пръстови отпечатъци и изображения на лица. Паспортните печати ще бъдат премахнати. Вместо това системата автоматично ще регистрира, когато някой пристига или напуска държава от ЕС. Гражданите на държави извън ЕС, включително тези на Обединеното кралство след Брекзит, могат да останат само 90 дни в ЕС, преди да им е необходима виза, съобщава Euronews.

EES не се прилага за граждани на ЕС или за хора, пътуващи между държави от Шенгенската зона.

Емил Радев: Информационните системи на агенция eu-LISA пазят добре европейските граници

По-широкият обхват ETIAS ще влезе в сила през ноември 2023 г. Той ще изисква гражданите на държави извън ЕС да плащат 7 евро на човек, за да посетят повечето европейски страни.

Визата позволява на граждани на държави извън съюза да останат в ЕС и Шенгенската зона за 90 дни. След като визата бъде одобрена, не е необходимо да се кандидатства отново в продължение на три години.

Визата няма да се изисква за Република Ирландия, тъй като тя е в общата зона за пътуване. Това е зона с отворени граници, включваща Обединеното кралство, Ирландия, остров Ман и Нормандските острови.

Преди да отпътуват, пътниците трябва да попълнят онлайн заявление и да платят такса от 7 евро, ако са на възраст между 18 и 70 години.

Гражданите на държави извън ЕС, които имат официално пребиваване в държава от ЕС, могат да бъдат освободени от EES и ETIAS. Необходимо е да притежават биометрична карта за самоличност, като например carte de séjour във Франция или carta di soggiorno в Италия. Това означава, че те също са освободени от 90-дневното ограничение.

Въпреки това не е публикувана информация за това как автоматизираните бариери на границите биха идентифицирали пътника като жител на ЕС, когато използва паспорт извън ЕС.

Как ще изглеждат EES бариерите?

Страните от ЕС се подготвят да инсталират автоматизирани бариери за извършване на проверките на EES.

Франция ще инсталира павилиони за самообслужване на летищата, където пътниците могат да регистрират предварително своите биометрични данни и лични данни. След това те ще се представят на граничен служител за проверка. Германия и Австрия потвърдиха, че подобна система ще бъде инсталирана на летищата, допълва dir.bg.

За посетители, пристигащи с кола на сухопътните и морските граници на Франция, ще бъдат налични таблетни устройства за регистриране на техните данни. Италия заяви, че ще увеличи броя на автоматизираните портали на всички свои основни летища, както и ще добави около 600 павилиона за самообслужване. Норвегия, от друга страна, ще изпробва "автоматизирани решения за камери", управлявани от граничната охрана.

Ще предизвика ли EES забавяне на границата?

Тъй като ЕС се готви да въведе системата за дигитална бариера, има опасения, че тя ще предизвика сътресения по границите. Няколко страни заявиха, че няма достатъчно време за тестване на по-строгите проверки, преди да влязат в сила. Австрия и Германия бяха особено загрижени, че времето за чакане на границата може да се увеличи.

Властите на Европейския съюз вече издадоха предупреждение към гражданите на държави извън ЕС, че могат да се окажат жертва на измама от уебсайтове, предлагащи фалшиви визи за ETIAS. Пътниците трябва да използват само официалния сайт на ETIAS. Той все още не е създаден, но ще използва домейна "europa.eu"

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.02 | 17:04

1
конспирация, а? честито на заспалите дебили!

Добави коментар

Водещи новини