Нидерландски съд забрани обстрела на вълци с пейнтбол

  • 30 ноември 2022 22:31

  • 1169
  • 3
Нидерландски съд забрани обстрела на вълци с пейнтбол
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съд в Нидерландия отхвърли план на властите да контролират нарастващата популация на вълците с обстрелването на животните с пейнтбол, за да ги държат далеч от хората, съобщи БТА.

Мотивите на магистратите са, че местните власти в Хелдърлант не са аргументирали новаторския си подход като безопасен начин за приучаване на животните да не навлизат в обитавани от хората райони. Според магистратите местните власти не са проучили достатъчно други възможни решения на проблема.

Дружеството за опазване на животните Faunabescherming се противопостави на плана, твърдейки, че този подход не е достатъчно изследван и не е ясно дали пейнтболът няма да нарани тежко животните. Екозащитниците бяха доволни от  решението. "Съдията избра вълка, не хората", каза в изявление председателят на организацията Харм Нисен.

Глутниците вълци в Германия нарастват, фермерите не успяват да опазят добитъка

Вълците са защитен вид в Европа. Два века, след като бяха изчезнали в Нидерландия, вълците се завърнаха официално в страната през 2019 г., когато двойка екземпляри от вида влязоха в Нидерландия от Германия и на нидерландска територия дадоха живот на три малки вълчета.

С увеличаването на популацията нараснаха и противниците й. Фермери твърдят, че вълците са унищожили десетки домашни животни, а по-рано този месец видеозапис, показващ как вълк преследва велосипедист, доби изключителна популярност в социалните мрежи.

Властите в източната провинция Хелдърлант издадоха заповед за изключение от регулацията за защита на вида, с която разрешиха на управата на Национален парк Хох Велуве да обстрелват вълците с пейнтбол.

Мая Йорданова
1169 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 14:17

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.01 | 07:11

2
олопайте ги с сачми и няма да дойдат

2022.12.01 | 00:42

1
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

Добави коментар

Водещи новини