Хърватите от утре ще могат да си купят първия пакет евро монети с хърватски национални символи

  • 30 ноември 2022 14:36

  • 1037
  • 1
Хърватите от утре ще могат да си купят първия пакет евро монети с хърватски национални символи
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Хърватските граждани ще могат да закупят от утре първоначален пакет евро монети, който ще съдържа 33 евро монети с хърватски национални символи на стойност 13,28 евро, които ще струват сто куни, съобщи Хърватската народна банка (HNB), цитирана от БТА. 

Месец преди въвеждането на еврото като официална валута в Република Хърватия, гражданите имат възможност да закупят първоначални пакети евро монети. За да бъдат гражданите възможно най-подготвени за използване на еврото в първите дни от 2023 г. те ще могат в банките, Финансовата агенция и хърватските пощи от 1 декември 2022 г. да придобият максимум два първоначални пакета евро монети на транзакция, се казва в съобщение на централната банка, цитирано от медиите.

Естония пусна в обращение монета, посветена на Украйна

От централната банка напомнят на гражданите, че така получените монети ще могат да използват за разплащания в страната или в чужбина едва от 1 януари, когато монетите с хърватски национални символи на обратната страна ще станат законно платежно средство.

Осигуряването на доставката на евро в брой и гладкото протичане на платежните транзакции в страната са ключови елементи от въвеждането на еврото. Обмяната на пари в брой е много важно събитие за всяка държава и нейната парична система. В момента това със сигурност е логистично един от най-сложните проекти в Хърватия, заяви управителят на  Хърватската народна банка Борис Вуйчич.

Мая Йорданова
1037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини