Външните министри от НАТО осъдиха агресията на Русия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата си за Молдова

  • 30 ноември 2022 10:18

  • 629
  • 4
Външните министри от НАТО осъдиха агресията на Русия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата си за Молдова
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера на двудневна среща в Букурещ, осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „Адевърул“. Новинарската телевизия Диджи 24 определя срещата като „историческа“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13274

За втори път Румъния е домакин на събитие на високо равнище на НАТО след срещата на върха през 2008 г., припомнят медиите в Букурещ.

Срещата на министрите на външните работи от НАТО, която започна вчера, е първата след началото на войната срещу Украйна, която се организира в източен съюзник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна, припомнят медиите.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис подчерта, че дневният ред на срещата в Букурещ разглежда най-неотложните и актуални въпроси за НАТО и за колективната сигурност.

Румънските медии цитират декларацията, която министрите на външните работи от съюзническите и поканените държави приеха в края на първия ден от срещата. В декларацията министрите осъдиха агресивната война на Русия срещу Украйна, по-специално нападенията срещу населението и гражданската инфраструктура, многократните нарушения на международното хуманитарно право, както и енергийния шантаж на Москва, съобщи румънският външен министър Богдан Ауреску.

"Министрите на външните работи потвърдиха подкрепата на НАТО за суверенитета, териториалната цялост, независимостта и евроатлантическите стремежи на Украйна, както и ангажимента на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в координация с всички съответни партньори, на първо място с ЕС. Министрите потвърдиха и ангажимента на НАТО да засили подкрепата си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, за да подкрепи целостта, устойчивостта, способностите и политическата независимост на тези държави", пише „Адевърул“, като цитира прессъобщение на румънското МВнР.

В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да засили значително своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива пълния капацитет от сили и способности. Те изпратиха единодушно послание за солидарност, че всяко нападение срещу държава от НАТО ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор, пише вестникът. 

В контекста на участието в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се присъединят към Алианса, външните министри потвърдиха подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., отбелязва „Адевърул“.

НАТО обеща повече помощ и оръжия на Украйна

Румънските медии извеждат като акценти и някои от изказванията на участниците в срещата. 

„НАТО може да изпрати допълнителни сили в района на Черно море по суша и въздух, ако е необходимо“ – извежда в заглавие телевизия Диджи 24 част от изказването на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Страните от НАТО се споразумяха и осъществиха засилено съюзническо присъствие в Черноморския регион още през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим от Русия, припомни Столтенберг и добави, че Алиансът е увеличил допълнително присъствието си преди и след началото на руската инвазия в Украйна. Столтенберг припомни удвояването на бойните групи на НАТО. Те вече са осем и са разположени в Румъния, Полша, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и България.

Бойната група на НАТО в Румъния е на ниво батальон, но при необходимост може да бъде увеличена до ниво бригада, посочва Диджи 24.

Друг акцент, който извежда новинарската телевизия, е изявлението на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че „НАТО е непоклатим съюз“ и че в лицето на Румъния САЩ имат твърд съюзник. „Мисля, че малко нации разбират по-добре от Румъния колко е важно да се борим за суверенитет и териториална цялост", цитира Диджи 24 изявлението на американския държавен секретар.

В. „Гъндул“ се спира на уверението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът разполага с конкретни планове за защита на всички съюзници. Генералният секретар на пакта отговори така на журналистически въпрос по повод призив на румънския президент Клаус Йоханис за конкретни планове, за да се "знае точно кой, какви войски и къде да бъдат изпратени в случай на нападение", пише вестникът.

„Евениментул зилей“ извежда на преден план изказването на Йенс Столтенберг, че НАТО не е част от войната, водена от Русия, но Алиансът ще продължи да подкрепя Украйна.

Румънските вестници поместват и предупрежденията на бившия руски президент Дмитрий Медведев към НАТО да не доставя на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът".

„Евениментул зилей“ цитира публикация на Медведев в социалната мрежа „Телеграм“: "Ако, както намекна Столтенберг, НАТО снабди украинските фанатици със системи "Пейтриът", заедно с личен състав на НАТО, те веднага ще станат легитимна цел на нашите въоръжени сили", е предупредил настоящият заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Агенция Ройтерс отбелязва, че от съобщението му не става ясно дали като мишена той има предвид системите „Пейтриът“, украинските сили или персоналът на НАТО, пише „Евениментул зилей“. 

Румънските медии съобщават, че днес, на втория ден от министерската среща на НАТО в Букурещ, ще се проведе заседание на Северноатлантическия съвет с Финландия и Швеция, които са поканени да се присъединят към организацията. След това ще се проведе и заседание, в което ще се включат ръководителите на дипломацията на страните партньори от Северноатлантическия алианс – Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
629 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.12.01 | 00:24

4
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.11.30 | 22:00

3
Слава на Русия!
Ukraina55

2022.11.30 | 12:47

2
Да живее НАТО слава,Смърт за руските паразити.НАТО наи голямата ядрена сила след САЩ,която може да заличи Русия за винаги.Слава на НАТО и САЩ.Смърт за руските, терористи и престъпници.Смърт за Русия.
PaulaFox

2022.11.30 | 11:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини