Австралия създаде антикорупционна организация

  • 30 ноември 2022 09:42

  • 189
  • 1
Австралия създаде антикорупционна организация
©
Слушай новината Слушай новината

След серия полемики в политическата сфера Австралия прие днес закон, с който се създава национална организация с широки пълномощия, която ще следи за честността на членовете на парламента, предаде Франс прес.

"Този дългоочакван ден е победа за почтеността, отговорността и честността", приветства новия акт премиерът Антъни Албанезе, който вижда в него средство да бъде възстановено общественото доверие. 

Честността на политиците бе сред основните теми в кампанията за изборите през май след поредица скандали около прекомерни разходи, случаи на политическа намеса на Китай и трафик на влияние от страна на бизнеса с видеоигри.

Освен това вчера парламентът гласува недоверие на бившия премиер Скот Морисън, тайно самоназначил се на редица министерски постове по време на коронавирусната пандемия.

 Очаква се новосъздадената организация да бъде готова за действие до средата на 2023 г.

Австралия: Оставаме ангажирани със сделката за подводниците със САЩ

Кланси Мур от "Трансперънси интернешънъл" приветства "най-голямата реформа по отношение на честността в публичното пространство в Австралия от над 40 години насам".

"В очите на хората Австралия е приятно място за почивка", обясни той, но "през последното десетилетие множество политически скандали унищожиха доверието на населението и в крайна сметка отслабиха демокрацията".

Канбера изостава от други богати страни във възпрепятстването на частните интереси да упражняват влияние върху политиката, сочи публикуван тази година доклад на организацията "Хюман райтс лоу сентър".

Калина Христова
189 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 11:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини