Германският президент: Призивите за прекратяване на огъня са несериозни

  • 29 ноември 2022 21:24

  • 2288
  • 8
Германският президент: Призивите за прекратяване на огъня са несериозни
©
Слушай новината Слушай новината

"Всички призиви за прекратяване на огъня са несериозни. Сключването на примирие в този момент би означавало да се признае една извършена несправедливост", каза германският президент Щайнмайер пред "Дойче Веле".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъди атаките срещу критичната инфраструктура и цивилното население в Украйна като част от военната стратегия на Русия, нарече заплахите с ядрено оръжие неприемливи и обясни защо все още не могат да бъдат формулирани гаранции за сигурността на Украйна.

Г-н президент, това, на което сме свидетели в момента в Украйна, има твърде малко общо с конвенционалните методи за водене на война. Това, което се случва, е война срещу цивилни граждани. Защо Путин прави това и какво променя то за нас?

Франк-Валтер Щайнмайер: Не съм съвсем съгласен, че ставащото няма отношение към войната. Мисля, че това е част от военната стратегия на Русия. Това е не само брутална война, която се води срещу украинската армия, но и - това става все по-очевидно с наближаването на зимата - брутална атака срещу критичната инфраструктура и, разбира се, срещу цивилното население. Знаем, че разрушаването на инфраструктурата за отопление и електроснабдяване ще обрече хората в Украйна на студ и тъмнина. И това не е случаен страничен ефект, а изглежда е част от руската стратегия за поразяване на цивилното население с цел изтощаване на страната. Трябва да се противопоставим на това. Трябва да помогнем на украинците и да гарантираме оцеляването им през тази зима.

Германия помага на Украйна с оръжейни доставки, но Киев все още чака бойни танкове, които Берлин не изпраща. Не е ли тази атака срещу цивилни граждани причина за преосмисляне на германската политика по този въпрос?

Щайнмайер: Смятам, че позицията на Германия по този въпрос се е променила. И това се отнася не само за правителството, но и за цялото население на страната, което за няколко месеца осъзна, че онова, с което сме свикнали по отношение на сигурността в Европа, вече не е гарантирано. В резултат от това германското правителство взе решение за огромни допълнителни разходи за отбрана, включително за по-добро оборудване и екипировка на Бундесвера. И сега ние наистина подкрепяме Украйна не само хуманитарно, финансово и икономически, но и до голяма степен военно.

След сигнал за въздушна тревога: Германският президент влезе в бомбоубежище в Украйна

Освен това смятам, че германското правителство е избрало онзи вид подкрепа, от която се нуждае Украйна. Акцентът върху противовъздушната отбрана, защитата от безпилотни летателни апарати и особено от ракетни атаки беше точно това, което трябваше да се направи. 60-70% от руските ракети се унищожават успешно от украинската армия, също благодарение на германската военна подкрепа.

Г-н президент, Вие знаете кои са хората в Москва, които подстрекават към война. От години Путин говори открито за намеренията си спрямо Украйна. По-рано, подобно на германското правителство, вие не го приемахте на сериозно. А сега какво ще кажете за факта, че Путин заплашва да използва ядрени оръжия?

Щайнмайер: Първо, бих поспорил дали заплахата не е била възприемана сериозно. Ако погледнете периода след 2014 година, европейските правителства се опитаха не само да поддържат примирието, но и да го използват като пролог към мир. За тази цел бяха подписани споразуменията от Минск, които обсъдихме с тогавашния украински президент Порошенко.

Второ, що се отнася до руските заплахи за използване на ядрени оръжия, те са недопустими. В края на краищата сега се полагат усилия за това ядрените оръжия да станат излишни за целия свят. Заплахата за използване на ядрени оръжия е не само неоправдана, но и противоречи на целия ни историческия опит, тя е неприемлива. Това е следващият етап от ескалацията на тази война от страна на Русия. Ядрените оръжия не бива да се използват и мисля, че това е мнението на мнозинството по света. Това пролича и на Срещата на върха на Г-20 в Бали, където всички единодушно осъдиха дори заплахата за използване на ядрени оръжия, да не говорим за реалното им използване. Ясно послание, което, надявам се, ще бъде разбрано в Москва.

Какви начини за излизане от тази война виждате? Как може да изглежда решение, което е приемливо и за двете страни?

Щайнмайер: Всички призиви за прекратяване на огъня сега са несериозни. Защото сключването на примирие в този момент би било по същество признаване на вече извършена несправедливост. То би означавало Русия да запази окупираните територии. Това ще означава, че може да се нарушават граници, да се пренебрегва международното право и да се завзема суверенна земя – че всичко това е позволено. А това не може да бъде резултат от прекратяването на огъня. Затова, за съжаление, трябва да кажа, че в момента не виждам изход.

Във връзка с падналата наскоро ракета на полска територия, доколко се опасявате, че войната, която се води в Украйна, ще се прехвърли и вън от границите ѝ?

Щайнмайер: Силно се надявам, че това може да бъде избегнато. Надеждата ми се засилва и от изключително предпазливата реакция не само на САЩ, но и на НАТО като цяло. Непосредствено след случилото се в Източна Полша между американския и полския президент имаше най-тясна комуникация. Генералният секретар на НАТО реагира незабавно, като посочи, че първо трябва да се разследва ситуацията, а после да се оценяват реакциите. Мисля, че това свидетелства за благоразумието от страна на НАТО, както и за това, че съществуват минимални контакти с Москва на военно ниво. Там, където съществуват подобни контакти, те следва да се използват и от двете страни.

Последвайте канала на

Дойче веле
2288 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ukraina55

2022.11.30 | 09:57

8
Путин изгуби воината със украинците а сопствения му народ се обръща срещо него и скоро ще има преврат във Русия,където руския народ ще свали Путин от власт.Защтото на руския народ му писна да ги оправрява един диктатор и убиец на жени и деца.Смърт за Путин паразита.
Ukraina55

2022.11.30 | 09:51

7
Русия загива,а украинците настъпват,въпреки че е зима,украинските сили продължават да размазват руските свине а руснаците все повече бягат от бойното поле във Казахстан и Грузия,зада се спасят от украинските ракети които размазват руските сили и ги погребват във кал и кръв.Поражените на Путин е близо и от три страни го опъват здраво отзад.путин губи воината и скоро ще си пръсне главата със пистолета.РФ умря.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.29 | 22:12

2
Така е! Нито украинците са склонни да се откажат от земята си нито Путлерофашистите ще отстъпят, защото това означава само едно ПОРАЖЕНИЕ! А поражението е неизбежно! Това води до второто, което е ескалация на напрежението, което рускенефа добре го може! Но еваларка правим на украинците, които сами отбиват атаките на Путлерофашистите и е въпрос на време рускенефа да се разпадне и Украйна да си върне окупираните по незаконен начин теротирий, които не са признати от НИКОЙ ,дори и от Китай! СЛАВА УКРАИНИ! ✌

2022.11.30 | 08:52

6
КУУУУУУУРВОООООООООО
?

2022.11.29 | 23:56

3
"поражен" ли се чустваш, либерасте? още ще има, не бой се
BG

2022.11.30 | 00:01

5
А вие шваби извинихте ли се заради Хитлер.
Зелендрака

2022.11.29 | 23:57

4
Тоя ли беше сърдитият вурст, дето не го искахме в Киiв?
PaulaFox

2022.11.29 | 22:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини