Южноафриканска компания инвестира 588 млн. евро в завод за литиеви батерии във Финландия

  • 28 ноември 2022 16:36

  • 370
  • 1
Южноафриканска компания инвестира 588 млн. евро в завод за литиеви батерии във Финландия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бордът на директорите на "Сибание Стилуотър" (Sibanye Stillwater) одобри 588 милиона евро капиталови разходи за развитието на на литиевия проект "Келибер" (Keliber) във Финландия, съобщaват от компанията, цитирани от БТА.

Южноафриканското минно предприятие пое контрола над финландския производител на материали за батерии "Келибер" през октомври, когато увеличи дяловото си участие до 85 на сто, след като придоби дял от 30,29 на сто през февруари.

От "Сибание" посочиха, че програмата за капиталови разходи ще започне с изграждането на рафинерия за литиев хидроксид във финландския индустриален парк "Кокола" (Kokkola), откъдето компанията планира да навлезе в европейския пазар за батерии.

Енергийният министър: Няма идея за държавна компания за батерии

"Радваме се да разширим присъствието си в европейската индустрия за производство на батерии чрез "Келибер", който очакваме да бъде първият напълно интегриран европейски производител на литиев хидроксид, като наред с това очакваме да сме с едни най-ниските въглеродни емисии в индустрията", каза в изявление главният изпълнителен директор на "Сибание" Нийл Фронман.

"Сибание" планира да увеличи капитала си в "Келибер" със 104 милиона евро до края на януари, като най-малко 250 милиона евро ще бъдат взети назаем за финансиране на изграждането на проекта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:19

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини